Promet skozi Markovec predvidoma maja

Realni rok za oddajo del je sredina maja, pri čemer bodo potrebna tudi dela v nočnem času.

Objavljeno
09. februar 2015 16.28
Markovec zgrajen ceneje
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Koper - CPG Nova Gorica se bo po današnjem podpisu pogodbe z Darsom predvidoma prihodnji ponedeljek lotil dokončanja del na trasi hitre ceste Koper-Izola. Rok za dokončanje je 90 dni od začetka del. Promet naj bi tako stekel sredi maja. Skupna vrednost investicije v predor Markovec in hitro cesto je okoli 157 milijonov evrov.

Čeprav je pogodba, ki so jo danes podpisali s CPG Nova Gorica, manjše vrednosti, pa se z njo zaključujejo aktivnosti na gradnji predora Markovec in povezovalne ceste, ki so trajala vse od leta 2006, hkrati pa pomeni, da bodo cesto v skladu z obljubami odprli pred turistično sezono 2015, je ob slovesnem dogodku v Kopru poudaril predsednik uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Matjaž Knez.

Dela bodo načeloma stekla prihodnji ponedeljek

Ob referencah izvajalca je Knez prepričan, da bodo dela zaključena v skladu s pogodbo tj. 90 dni od uvedbe v posel. Na Darsu so se s CPG sicer pred podpisom še pogajali o možnosti, da bi predor odprli pred prvim majem, kar pa bo težko uresničljivo, je priznal Knez.

Po uvedbi v posel bodo dela načeloma stekla prihodnji ponedeljek, je napovedal direktor CGP Nova Gorica Kristjan Mugerli. Realni rok za oddajo del je torej sredina maja, pri čemer bodo potrebna tudi dela v nočnem času. Težav v prometu v začetni fazi ne pričakujejo, do manjših motenj prometa pa bo prihajalo v zadnjem tednu del, ko se bodo lotevali navezav na obstoječe cestno omrežje.

Vinjete tudi za predor

Skupna vrednost naložbe v predor in hitro cesto znaša okoli 157 milijonov evrov, projekt pa bodo tako kljub vsem zapletom v preteklosti zaključili pod sprva predvideno vrednostjo, je poudaril Knez.

Primorska dobiva »objekt, ki bo v veliki meri odpravljal težave v samem Kopru«, je še navedel prvi mož Darsa, ki pa je hkrati spomnil, da s tem ni konec projektov na primorskem delu avtoceste. Trenutno potekajo odkupi zemljišč na trasi bodoče hitre ceste proti Luciji, projektira se tudi gradbena dokumentacija, »tako da tudi računamo, da bo nadaljevanje del, ko zaključimo Izolo, pravzaprav tudi nadaljevanje proti Luciji, steklo v prihodnjem obdobju«.

Glede pobude koprske in izolske občine, da bi predor Markovec izvzeli iz vinjetnega sistema, pa je Knez spomnil, da Dars vse svoje obveznosti plačuje iz naslova prihodkov, torej s prodajo vinjet in s cestninjenjem tovornih vozil. »Nismo navdušeni nad pobudo lokalne skupnosti, jo pa seveda popolnoma razumemo,« je pojasnil in dodal, da je končna odločitev o tem v pristojnosti vlade.