Prometna vzgoja se začenja doma

Slovenija med varnejšimi državami v Evropi, a varnosti ni nikoli preveč

Objavljeno
02. september 2013 18.51
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel in vršilec dolžnosti direktorja Agencije za varnost v prometu Igor Velov sta prvo uro novega šolskega leta preživela v novomeški Osnovni šoli Grm. Šolarje sta pozvala k previdnosti v prometu, da bo vse leto lepo.


Ministru zaradi obiska na Grmu ni bilo treba zgodaj vstati, a razlog za njegov obisk največje novomeške OŠ, ki jo letos obiskuje 672 učencev, je bila prometna varnost. Cesta mimo šole in druge v šolskem okolišu so zaradi obnavljanja Kandijske ceste namreč še bolj prometne in nevarne kot običajno.


Minister Omerzel je po pogovoru s predstavniki OŠ in ogledom dela šolske poti okoli šole ocenil, da je to izziv, a da je za varnost dobro poskrbljeno. Igor Velov pa je pohvalil zgledno sodelovanje vseh, ki v prvih dneh novega šolskega leta skrbijo za prometno varnost okoli OŠ Grm in drugih šol po Sloveniji, od šol do policije, gasilcev, svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Zveze šoferjev in avtomehanikov in številnih prostovoljcev.


Novo mesto je po mnenju obeh včerajšnjih »visokih« obiskovalcev, kot ju je šolarjem hudomušno predstavila ravnateljica OŠ Grm Sonja Simčič, prometno varno. Minister Omerzel je tudi povedal, da je po statističnih podatkih Slovenija med bolj varnimi evropskimi državami in da se v prometni varnosti otrok razvija v pravi smeri. Vendar pa previdnosti ni nikoli dovolj. Samo Omerzel zato vsem sporoča, da ima šola pri vzgoji o varnosti v prometu velik pomen, vendar pa se vzgoja in preventiva začenjata doma in otrokom so prvi zgled starši.

Igor Velov je šolarje opozoril, da imajo med drugimi tri pomembne naloge v prometu. V avtu morajo biti pozorni, ali so vsi v njem pripeti z varnostnim pasom, voznika, ki bi telefoniral med vožnjo, morajo opozoriti, da je to nevarno in prepovedano, pozorni pa morajo biti tudi, ali vozniki ustavljajo pred prehodi za pešce. Napovedal je, da se bo vrnil v šolo in preveril, kako izpolnjujejo te naloge.