Prometni zamašek v Luciji zaradi polepšane ceste

Vrsta novosti pred občinskim praznikom - Tudi nova podoba ceste Obala v Luciji

Objavljeno
01. oktober 2013 19.27
Lucija - zaprta
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Lucija - Tudi sorazmerno majhna Lucija te dni pred občinskim praznikom ob konicah doživlja prometne infarkte. Občina ureja (asfaltira in parkovno ureja) glavno krajevno cesto Obala med krožiščem s Podvozno cesto in nastajajočim krožiščem s Cesto solinarjev pri lucijski pošti, zato se je izvajalec Kostmann iz Slovenj Gradca odločil do petka cesto Obala zapreti.

Občina je že pred poletjem oddala ureditev obeh krožišč in ceste. Za krožišči bo namenila 198.000 evrov. Poleg tega ureja zeleni pas sredi ceste Obala od teniških igrišč (od Portoroža) skozi Lucijo do semaforja z državno cesto Koper - državna meja. Na tej zelenici so po načrtih krajinske arhitektke Romane Kačič posadili 60 palm, 11 magnolij, 14 lagestroemij, več oleandrov in drugih okrasnih rastlin, kar je vredno dodatno še 37.000 evrov. Sredi krožišč so postavili dve skulputri iz Forme vive. Prvo (kamnita krogla z igro prebojev), je delo hrvaškega umetnika Anteja Jakića, je nastalo že leta 1971. Drugo skulpturo (vretenca ali kača v navpični liniji) pa so iz parka Forme vive premestili in namestili danes, saj bo krožišče pri pošti kmalu povsem dograjeno. Gre za delo, ki ga je 2001 izdelal mehiški kipar Carlos Mangue in bo hkrati učinkovit smerokaz proti razstavišču na prostem, saj Cesta solinarjev vodi tudi do parka Forme vive na bližnjem polotoku Seča.

Na občini obljubljajo, da bo vse skupaj dograjeno in zgrajeno do 10. oktobra, slovesno odprtje ceste pa 19. oktobra v sklopu praznovanj občinskega praznika. Lucijska cesta je samo ena od letošnjih prazničnih pridobitev. Mednje sodijo tudi prenovljeni veliki leseni jambori za zastave s Tartinijevega trga, nov info center krajinskega parka Strunjan v solinah in prenovljena italijanska šola in vrtec Diego de Castro, podružnica Sečovlje.