Propadajoči Bathyanijev dvorec bodo rešili

Skoraj do konca propadli panonski dvorec grofov Bathyanijev na Tišini bodo v dveh letih v javno-zasebnem partnerstvu občine in domačega zdravnika obnovili in ob njem zgradili nov prizidek.

Objavljeno
18. marec 2014 21.14
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Tišina − S ponedeljkovim podpisom pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu med županom občine Tišina Francem Horvatom in zdravnikom koncesionarjem Dejanom Kövešem se je končala prva etapa reševanja spomeniško zaščitenega Bathyanijevega dvorca. Osrednji del dvorca bodo v dveh letih obnovili, ob njem pa zgradili nov prizidek z ambulantami.

Dvorec na Tišini je že dolgo žalostno propadal in v tišinskem občinskem svetu so se celo že ukvarjali z mislijo, da bi ga podrli, da ne bi kazil parka ob državni cesti skozi Tišino. Toda zavod za varstvo kulturne dediščine se s takšno zamislijo ni strinjal in po nekaj letih dopisovanja je ministrstvo za kulturo občini Tišina celo z odločbo naložilo, da uredi najnujnejše in ustavi propadanje tega tipično panonskega dvorca, zgrajenega leta 1820.

V zadnjih petih letih se je tako občina z dvorcem začela resneje ukvarjati, pridobili so potrebna strokovna mnenja in ocene, pred dvema letoma pa ustanovili komisijo, ki je kot najprimernejšo namembnost našla zdravstveno dejavnost v javno-zasebnem partnerstvu.

Za sodelovanje so pridobili tišinskega koncesijskega splošnega zdravnika Dejana Köveša in skupaj izoblikovali rešitev, ki bo Bathyanijevemu dvorcu prinesla novo življenje.

Tako bodo po sedanjih načrtih ohranili in obnovili samo osrednjo zgradbo dvorca, pozneje zgrajene prizidke pa bodo podrli in namesto njih zgradili nov prizidek, v katerem bo nekakšen mini zdravstveni dom z dvema ambulantama splošne medicine, eno zobozdravstveno in eno pediatrično ambulanto ter lekarno. »Na Tišini kot koncesionar delam že šest let in ves čas ugotavljam, da je ena sama splošna ambulanta za občino z več kot 4000 prebivalci premalo. Ker država ni poskrbela za širitev javne mreže na to območje, smo se odločili, da bomo sami poskrbeli za nekakšno vzorčno širitev mreže s koncesionarji,« pravi Köveš.

Naložba bo po sedanjih predvidevanjih vredna okrog 660.000 evrov, od tega bo občina v denarju, zemljišču, komunalnem prispevku in z gradnjo parkirišča prispevala 181.000 evrov, za preostanek potrebnega denarja pa bo poskrbel zasebni partner. Gradnja se bo predvidoma začela to jesen, ko bo pridobljena vsa potrebna dokumentacija skupaj z gradbenim dovoljenjem.