Proračun za silo pod streho, vlada tudi

Vlada je sprejela predloga državnih proračunov za leti 2010 in 2011. Proračunski primanjkljaj bo leta 2010 znašal 1,8 milijarde evrov ali pet odstotkov BDP, leta 2011 pa 1,6 milijarde evrov ali 4,1 odstotka BDP.

Objavljeno
30. september 2009 09.13
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana - Vlada je včeraj sprejela predloga državnih proračunov za leti 2010 in 2011. Pri njuni pripravi je upoštevala jesensko napoved Umarja, da se bo slovenski bruto domači proizvod (BDP) letos znižal za 7,3 odstotka, je na novinarski konferenci po seji vlade na vprašanje Dela potrdil minister za finance Franc Križanič. Oba proračuna sta po presoji finančnega ministrstva protikrizna in varčevalno naravnana. Proračunski primanjkljaj bo leta 2010 znašal 1,8 milijarde evrov ali pet odstotkov BDP, leta 2011 pa 1,6 milijarde evrov ali 4,1 odstotka BDP.

Premier Borut Pahor je povedal, da je vlada poiskala ravnotežja, pametne kompromise, ki so zdaj zapisani v programskem proračunu, in dodal, da »lahko na podlagi ocen Umarja in podatkov, ki jih je pozneje podal minister Križanič, v prihodnjem letu in letu 2011 pričakujemo neko gospodarsko rast, ki bo postopoma zmanjševala primanjkljaj in ga v nekem razumnem času spravila pod mejo treh odstotkov BDP«.

Predsednik vlade za letos ne pričakuje rebalansa proračuna; morda bo potreben prihodnje leto. Glede Umarja pa je povedal, da je zanj »pomembno, da javnost ve, da je to avtonomna institucija in absolutno samostojna pri svojih odločitvah, tudi napovedih«.

Vlada je sprejela tudi interventni zakon, ki omejuje rast plač v javnem sektorju. »Upam, da bo ministrica Irma Pavlinič Krebs v svoji veliki predanosti socialnemu dialogu v prihodnjih dneh dosegla dogovor. Potem bo vlada interventni zakon umaknila ali ga delno spremenila. Za zdaj smo ga morali vložiti. Vzrok je preprost: v razmerah, ko je rast plač v realnem sektorju zaradi nizke gospodarske rasti minimalna, si država ne more privoščiti, da bi plače v javnem sektorju rasle bistveno hitreje in ji onemogočale, da financira razvoj in konkurenčnost,« je povedal Pahor.

Iz sredine tiskane izdaje Dela