Proračuna danes pred poslanci

Premier Pahor in minister Križanič bosta v DZ predstavila proračunski memorandum in predloga državnih proračunov za leti 2010 in 2011. Vsa ministrstva v kriznem letu 2010 računajo na večjo porabo od letošnje.

Objavljeno
08. oktober 2009 21.44
Mi. J.
Mi. J.
Ljubljana - Premier Borut Pahor in minister za finance Franc Križanič bosta danes državnemu zboru predstavila proračunski memorandum in predloga državnih proračunov za leti 2010 in 2011. V skladu s poslovnikom DZ o tem danes ni predvidena razprava, bodo pa poslanci proračuna in priložena gradiva - po naših podatkih tudi glede strukturnih reform - obravnavali na sejah odborov prihodnji teden, tam bodo lahko vlagali tudi dopolnila. Vlada bo nato morala do 8. novembra predložiti v državni zbor dopolnjena predloga proračunov.

 

Analiza odhodkov po ministrstvih v letu 2010 pokaže, da tako rekoč vsa ministrstva računajo na večjo porabo od letošnje. Najbolj izrazito je povečanje v resorjih za finance, promet, delo, družino in socialne zadeve, gospodarstvo, visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter zdravje. Kar zadeva razvojne politike, se najbolj povečujejo sredstva za promet in infrastrukturo, za približno 250 milijonov evrov - za obnovo in gradnjo železniške infrastrukture.

 

Tokrat prvič programsko sestavljena proračuna temeljita na predpostavkah Umarja, da se bo slovenski BDP letos zmanjšal za 7,3 odstotka; prihodnje leto bo rast najbrž 0,9-odstotna, leta 2011 pa 2,5-odstotna.

 

Pahor: »Kjer ni, še vojska ne vzame!«

 

»Tam, kjer ni, niti vojska ne more vzeti. Ne smemo priti v razmere, ko ne bo več mogoče ničesar vzeti.« S temi besedami je premier Borut Pahor včeraj opisal stališče vlade, ki pri pogajanju s sindikati javnega sektorja vztraja pri enem pogoju - vzdržnosti javnih financ. Pahor upa, da bodo sindikati razumeli, »da gremo skozi čas krize« in da so delovna mesta v javnem sektorju vendarle varna. Evropska unija je Slovenijo opozorila na velik proračunski primanjkljaj, in to opozorilo, je dejal Pahor, je treba vzeti resno.

 

Zatrdil je, da bo vlada vztrajala pri pokojninski reformi, čeprav je vsak poseg v pokojninski sistem nepopularen: »Lahko odlašamo z njim in mislimo le na svojo politično prihodnost, a to bi bilo neodgovorno.« Pahor je napovedal tudi začetek reforme trga dela.

 

Več v petkovi tiskani izdaji Dela.