Prostori uprave za pomorstvo na dražbo

Uprava za pomorstvo si že več let prizadeva dobiti nove prostore.

Objavljeno
29. september 2012 13.27
umer*p66
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Ministrstvo za znanost, kulturo, izobraževanje in šport (MIZKŠ) namerava že čez mesec dni prodati stare prostore koprske Srednje tehniške šole, kjer bi morali urediti prostore Uprave RS za pomorstvo. To bi bil še en udarec slovenskemu pomorstvu.

Uprava za pomorstvo si že več let prizadeva dobiti nove prostore, saj zdaj deluje v premajhnih in neprimernih prostorih. Nimajo niti posebnih prostorov za opravljanje izpitov za voditelje čolnov. Direktiva EU Slovenijo obvezuje, da VTS uvede sistem nadzora plovbe (po zgledu nadzora letenja), vendar takega nadzora v severnem Jadranu ne more uvesti brez nove opreme in primernih prostorov.

Stavba stare šole je na idealnem mestu, od koder bi imeli pregled nad Koprskim zalivom, pristaniščem, in je le sto metrov od potniškega terminala. Leta 2010 so načrtovali, da bi leta 2011 izdelali projekte in dokumentacijo za objekt, velik 1500 kvadratnih metrov. Zdaj pa MZIKŠ išče cenilce, ki bodo to stavbo ocenili, da bi jo konec oktobra na dražbi prodali.

Marijan Hrvatin, v. d. direkorja Uprave za pomorstvo, nam je včeraj povedal, da se ministrstvo za izobraževanje morda res pripravlja na prodajo, vendar ni nujno, da se bo to tudi uresničilo. Čez en teden se bodo o tem vprašanju pogovarjali na ministrstvu za infrastrukturo, kjer pa imajo drugačne načrte.

Za gradnjo ali obnovo novih prostorov uprave za pomorstvo imajo v načrtu razvojnih programov rezerviranih celo 3,3 milijona evrov. Minister je s temi načrti seznanjen, v upravi se pripravljajo na naročilo projekta. Doslej so že ugotovili, da bi bilo stare šolske prostore najbolj smiselno porušiti (ker stavba ni statično dovolj trdna). Vanjo bi lahko preselili tudi nekatere druge državne službe (carino, pomorsko policijo) iz pomorske dejavnosti. »Povsem nesmiselno bi bilo te prostore zdaj prodati, čez leto ali dve pa ugotoviti, da nimamo več idealne lokacije za našo upravo,« je logično razmišljal Marijan Hrvatin, prepričan, da bo pred odločitvijo ministrstva za šolstvo (kulturo) izvedeno usklajevanje na vladi oziroma medresorsko usklajevanje.

Toda iz odgovorov, ki smo jih včeraj prejeli z obeh ministrstev, slabo kaže. Na ministrstvu za izobraževanje so neomajni: javna dražba je predvidena v drugi polovici oktobra. Na ministrstvu za infrastrukturo pa so nam odgovorili: »Prostori, o katerih sprašujete, niso v lasti ali upravljanju našega ministrstva, ampak ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.«