Prostovoljci bodo čistili Posočje

Prostovoljci na severnem Primorskem bodo znova očistili Posočje, k akciji Očistimo Posočje pa so prireditelji v treh posoških občinah povabili tudi osnovne šole in vrtce. Čeprav smeti na črnih odlagališčih tokrat ne bodo odstranjevali, je teh v Posočju kar nekaj.

Objavljeno
21. februar 2011 19.52
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Tolmin – Po odmevni lanski ekološki akciji Očistimo Slovenijo se bodo prostovoljci na severnem Primorskem konec marca znova zbrali in očistili Posočje. Številnim čistilnim akcijam v spomladanskem času navkljub v Turistični zvezi Gornjega Posočja (TZGP) ocenjujejo, da so te razpršene in pomanjkljive, zato ne dosežejo svojega namena. Posočje bodo čistili 26. marca. »Ne gre le za čiščenje, temveč tudi za ozaveščanje prebivalstva. Namen letošnje čistilne akcije ni čiščenje divjih odlagališč. Čistili bomo predvsem svoj kraj, sprehajalne poti in bregove rek,« je pojasnila koordinatorica akcije pri TZGP Barbara Podpečan Jesenšek. Povedala je, da bodo smeti v vodotokih pobirali za to usposobljeni prostovoljci – kajakaši, raftarji, ribiči in potapljači, drugi prostovoljci pa bodo čistili v bližini svojega kraja.

K akciji Očistimo Posočje so prireditelji v treh posoških občinah povabili tudi osnovne šole in vrtce. Otroci bodo na ekoloških tržnicah predstavili svoje izdelke na temo ločevanja odpadkov in ekologije. S pomočjo Komunale Tolmin bodo po posameznih krajevnih skupnostih na delavnicah spregovorili o pomenu ločevanja odpadkov. »Namen predavanj bo ozaveščanje o pomenu ločevanja odpadkov in sodelovanja vseh občanov pri takšnih čistilnih akcijah, s čimer bomo hkrati promovirali prostovoljstvo,« je dejala Jesenškova.

Čeprav smeti na črnih odlagališčih tokrat prostovoljci ne bodo odstranjevali, je teh v Posočju kar nekaj. Medobčinska inšpekcijska služba je zaradi nedovoljenega odlaganja smeti posredovala 42-krat; v glavnem je šlo za saniranje črnih odlagališč v dogovoru s tolminsko komunalo, ko je bilo treba iz grap izvleči avtomobilske dele, rabljene gume, odpadno olje, odslužene delovne stroje in podobno navlako. »Kadar smo odkrili povzročitelja, je odlagališče saniral sam. Kaznovali nismo nikogar, v nekaj primerih pa je morala odlagališče sanirati komunala,« je povedal predstojnik medobčinske inšpekcijske službe Simon Leban.