Prostovoljstvo spreminja svet na bolje

Prostovoljstvu ni samo pomoč drugemu. Je tudi pot osebnostne rasti, občutek lastne koristnosti, vključenosti, pripadnosti, je širjenje socialnih mrež ...

Objavljeno
05. december 2015 15.29
Ti. K., STA
Ti. K., STA

Ljubljana - Rdeči križ Slovenije (RKS) ob mednarodnem dnevu prostovoljstva poudarja, da prostovoljstvo spreminja svet na bolje. Kot so zapisali v RKS, prostovoljsko delo odločilno prispeva k razvijanju obstoječih sistemov, k socialnemu in drugemu napredku družbe, k razvijanju vrednot solidarnosti in k bolj povezani, humani, stabilnejši in uspešnejši družbi.

Ob današnjem dnevu prostovoljstva izrekajo zahvalo tisočem prostovoljkam in prostovoljcem RKS po Sloveniji, »ki v lokalnih okoljih vsakodnevno spremljajo življenje ljudi in se občuteno odzivajo na pojave stisk in nemoči, še posebej ranljivih skupin, kot so otroci in starejši, in zagotavljajo spoštovanje človeka ter nagovarjajo ljudi, da delijo del svojega blagostanja s tistimi, ki so nemočni in v stiski«.

Kot so dodali, gre posebna zahvala 2426 prostovoljkam in prostovoljcem RKS, ki ob 1382 prostovoljkah in prostovoljcih Slovenske Karitas, 947 prostovoljkah in prostovoljcih Slovenske filantropije, 106 prostovoljkah in prostovoljcih Adre, 700 gasilcih in mnogih delavcih Uprave RS za zaščito in reševanje, občinskih uslužbencih ter drugih že od konca septembra, še posebej pa od 16. oktobra letos, v sprejemnih in nastanitvenih centrih po Sloveniji lajšajo stiske množic ljudi, ki prihajajo v Slovenijo z območij, kjer divjajo vojne. Zahvaljujejo pa se tudi tisočem krvodajalkam in krvodajalcem, ki darujejo delček sebe, da življenje mnogih teče dalje.

V RKS ob tem poudarjajo, da je prostovoljstvo veliko več od pomoči drugemu. Je tudi pot osebnostne rasti, občutek lastne koristnosti, vključenosti, pripadnosti, je širjenje socialnih mrež in prinašanja pozitivnih sprememb prostovoljcu in družbi. In je tudi nenadomestljiva človekoljubna vrednota z velikim pomenom za razvoj in prihodnost družbe.

V okviru 56 območnih združenj in več kot 887 krajevnih organizacijah RKS deluje skoraj 14.000 prostovoljk in prostovoljcev. Skupaj pa ta humanitarna organizacija v svojih vrstah skupaj združuje 17 milijonov aktivnih prostovoljcev. Vsem prostovoljkam in prostovoljcem RKS ob mednarodnem dnevu prostovoljstva želijo zdravja, volje in energije za spreminjanje sveta na bolje, vlivanje občutka varnosti in ustvarjanje upanja, da v času stiske nismo pozabljeni in sami.