Protest na meji: »Žica je moralna napaka naše države«

Na mejnem prehodu Brezovica pri Gradinu so se ob žici zbrali Slovenci in Hrvati, ki nasprotujejo ločevanje Istre.

Objavljeno
19. december 2015 14.21
Proti žici v Brezovici
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Koper – Na shodu »Proti žici, za humano Evropo« se je sicer dopoldan zbralo več Hrvatov kot Slovencev, njihovo sporočilo slovenski vladi je bila zahteva po odstranitvi nevarne žice, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Postavljanje žice je napaka, ki straši naše ljudi, a nič ne naredi, da bi kogarkoli ustavila. Če so ljudje prepotovali tisoče in tisoče kilometrov, jih taka žička ne bo zaustavila,« je v imenu organizatorjev na slovenski strani povedal Luka Juri.

Žica straši ljudi, ki tu živijo, in za zdaj ubija le divjad, so opozarjali udeleženci današnjega shoda. Bistveno več jih je bilo sicer na hrvaški strani, od tam pa so se slišali tudi vzkliki: »Cerar, umakni svojo žico!«

Zbranim so spregovorili udeleženci z obeh strani meje, ki so si bili enotni, da nevarne žice na državni meji ne rabimo.

»Žica je moralna napaka naše države. Leta 1942 je bilo zadnjič, ko se je postavljalo žico v takšnih dimenzijah okoli Ljubljane. Ne moremo dovoliti, da naša vlada leta 2015 dela isto kot fašistični okupatorji,« je še dejal Juri.

Današnji shod je po besedah Jurija ena od oblik pritiska, da slovenska vlada najde pametnejše in učinkovitejše rešitve za nadzor meje, kot pa je postavljanje takšne rezilne žice.

Odbojka, ki so jo zaigrali udeleženci shoda preko državne meje, ima simbolni pomen, saj pomeni spoštovanje ljudi, ki so na drugi strani meje, je pred začetkom igre povedal eden izmed udeležencev shoda. »Žica se nikoli ni postavljala na strani svobodnih držav, ampak so jo postavljale tiste države, ki niso želele, da bi ljudje bežali iz njih. Teoretično torej nekaj nasprotnega od tega, kar nam govorijo. Sedaj pa ne vemo, na kateri strani smo, na svobodni ali na okupirani,« je povedal.

Udeleženci se bodo popoldne srečali na še enem shodu, ki ga ob 14. uri pripravljajo ob mednarodnem mejnem prehodu Dragonja.