Protesta prevoznikov (še) ne bo

Avtobusni prevozniki in SŽ verjamejo, da bodo pogodbe, veljavne do konca leta, podpisali v prihodnjih dneh.

Objavljeno
09. junij 2014 19.55
mpi/LJUBLJANSKA - ELEKTRONSKE TABLE
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Ljubljana – Za torek, 10. junija, napovedanih protestov koncesionarjev v javnem potniškem prometu (še) ne bo, saj kljub temu, da je vlada spremenila svoj sklep, verjamejo zagotovilom odhajajočega ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, da ima ministrstvo zagotovljena sredstva. Prevozniki sedaj pričakujejo poziv k podpisu pogod do konca leta.

Minister Omerzel dogajanja zaenkrat ne komentira, verjame pa, da bo vlada v prihodnjih dneh denar zagotovila. V sporočilu so na ministrstvu zapisali, da minister Samo Omerzel "obžaluje, da se reševanje akutnih težav z izvajalci javnih prevozov in servisiranje finančnih obveznosti ministrstva do Slovenskih železnic podaljšuje v nov teden. Vlada RS je namreč na zadnji redni seji ministrstvu zagotovila manjkajoča sredstva v višini 81 milijonov evrov in s tem nerazumno preobremenila proračun Ministrstva za šolstvo in šport, na kar je v javnosti opozoril tudi šolski minister Jernej Pikalo. Na podlagi teh dejstev se je vlada odločila, da 70 milijonov evrov vrne nazaj na šolsko ministrstvo."

"Na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor smo tej odločitvi nasprotovali s tehničnega in vsebinskega vidika. Ocenjujemo, da je potrebno sklepe, tako vlade kot državnega zbora, dosledno spoštovati in da" infrastrukturno-prostorsko ministrstvo za reševanje obveznih gospodarskih javnih služb," subvencioniranega prevoza dijakov in študentov ter SŽ nujno potrebuje ta dodatna sredstva, saj jih samo ministrstvo z notranjimi prerazporeditvami, brez da bi ogrozili izvajanje evropskih projektov, ne more zagotoviti brez pomoči vlade oziroma ministrstva za finance. Po pogovoru s predsednico vlade Alenko Bratušek je infrastrukturni minister Samo Omerzel prepričan, da bo vlada na svoji naslednji redni seji, 12. junija, našla dokončno rešitev v korist vseh in ki bo hkrati tudi usklajena z vsemi ministrstvi."