V živo s protestov na Koroškem in Celjskem

V Trbovljah so razgrnili velik napis »Kadar je diktatura dejstvo, je revolucija dolžnost«.

Objavljeno
03. december 2012 14.06
Posodobljeno
03. december 2012 15.00
CELJE protesti
S. P., dopisniki
S. P., dopisniki

Celje: »To je glas, ki ga nihče več ne bo utišal«

22:45 Protestov se je udeležilo okoli 3000 protestnikov, policisti so pridržali 13 oseb. Med pridržanimi je bil tudi mladoletnik, ki so ga že izročili skrbnikom. Protestniki so poškodovali vhodna vrata Mestne občine Celje in talne kupole pred občinsko stavbo, navaja STA.

20.50 Ob osmih zvečer je pred mestno občino vztrajalo še okoli 40 protestnikov, tudi ti pa so se do pol devetih razšli. Na Trgu celjskih knezov je ostalo razbitih nekaj stekel na tako imenovanih celjskih biserih, osvetljenih talnih kupolah, poškodovana pa so tudi masivna vhodna vrata mestne občine Celje in trg je nastlan s smetmi. V mestu je ostalo nekaj policijskih patrulj, specialci pa so se v manjših skupinah kar peš odpravili do celjske policijske uprave.

19:10 Pred občino še naprej vztraja kakih tisoč demonstrantov, ki so dokaj glasni.

18:45 Pred celjsko občino vztraja še približno 1000 od več kot 2000 protestnikov. Razšli so se predvsem radovedneži, medtem ko nekateri posamezniki še vedno poskušajo izzvati konflikt s policisti, saj pred njimi zažigajo bakle.

18:22 V Celju je policija zaenkrat pridržala osem oseb. Štiri zaradi kršitev javnega reda in miru in štiri zaradi suma storitve kaznivih dejanj.

18:20 Število protestnikov se zmanjšuje.

17:40 Vhod v poslopje mestne občine še vedno varuje okoli 50 policistov. Pred njimi je nekaj provokatorjev s karantanskimi zastavami in simboli. Policisti se mirno odzivajo, so pa doslej posamič že prijeli in odvedli približno pol ducata izgrednikov.

17:25 Na trgu se je zbralo vsaj 2000 ljudi. Ker se je množica nagnetla pred vhod v občinsko poslopje, so tja prispele posebne policijske enote in ustvarile zaščitni kordon. Množica vzklika »Lopovi, lopovi«.

17:00 Protestu se pridružuje vse več protestnikov. Ljudje glasno vzklikajo, največ napisov in vzklikov je naperjenih proti vladi, predsedniku Janezu Janši, notranjem ministru Vinku Gorenaku in celjskemu županu Bojanu Šrotu. Na nekaterih transparentih so že odzivi na Šrotovo izjavo, da v Celju ni razlogov za protest proti vodstvu občine. Ljudje Šrotu očitajo nepoklicno opravljanje funkcije, omenjajo tudi podžupana Marka Zidanška, nosijo napise, da je v Celju res vse Ok, vendar le v Zagradu, kjer Šrot stanuje. Počilo je že nekaj močnih petard, vendar brez drugih izgredov. Najpogosteje se več kot tisočglava množica, ki se še povečuje, pridružim vzklikom »Lopovi, lopovi!«.

16:15 Zbralo se je približno 1.000 ljudi, ki vzklikajo »Lopovi, dost je«. Večina transparentov nasprotuje Janezu Janši, so pa tudi transparenti proti celjskemu županu Bojanu Šrotu. Protestniki nosijo plakate z napisi »Šrot, ne boš več komot« in »U Cjel je vse ok - ja, v Zagradu« (kjer prebiva župan Šrot).

15:50 Deset minut pred začetkom napovedanega protesta se je okoli trga Celjskih knezov že zbralo okoli 100 ljudi. Nekateri so na trg prinesli napise »Sužnji ne bomo več« in »Vlada dol, narod gor« ter podobne. Policija s tremi vozili je pripravljena na bližnjem parkirišču pri hotelu Turška mačka.

 

Ravne na Koroškem: »Ibržni ste!«

17:35 Poleg sveč in slik so pred občino položili tudi granitne kocke z napisom »lekadol za barabe«. Počila je prva petarda, skupinica protestnikov vpije in meče petarde.

17:25 Množica se je že začela razhajati, protesti se očitno zaključujejo, vztraja še nekaj mladeničev, ki vpijejo »Lopovi, lopovi, lopovi!«

17:20 Na vrata občine so nalepili nalepko z napisom »Dost je domobranske vladavine Gegenbande« s sliko Venigerja, Janše in Gorenaka. Pod svečami na stopnišču so položene slike Janeza Janše z napisom »GOTOF SI, SATAN« ter Vide Čadonič Špelič, namesto katere zahtevajo »človeka, bo sam opozarjal na nepravilnosti in ščitil živali.«

17:00 Množica vpije Lopovi! Lopovi! Lopovi! Trije osemnajstletniki pravijo, da protestirajo zato, ker zanje na Koroškem ni več prihodnosti. »Naša edina možnost je, da si delo poiščemo v Avstriji.« Uniformiranih policistov ni na sceni, menda so samo v civilu.

16:42 Pred občino so prižgali sveče. Protestniki vpijejo »Gotovi! Gotovi! Gotovi!«.

16:39 Protestniki so vse glasnejši, vzklikajo Dol s tajkuni, hočemo pravno državo! Pred občino je okrog 500 ljudi, protesti so mirni, policije na trgu ni, opazili so jih le zunaj centra na vhodih v mesto.

16:25 Pred občino se je zbralo okrog 400 protestnikov in še prihajajo. Protestnikom delijo rdeče nageljne in jih opozarjajo: »Če pride policija, mirno in spoštljivo, pozdravimo jih z rožo in ne z nasiljem.« Pojavlja se vse več transparentov, uperjenih proti vladi, tajkunom, tudi EU.

16:05 Zbralo se je približno 200 ljudi, počasi se še zbirajo, nekateri so s transparenti, na katerih piše »Hočemo pravno državo«, »Razlastite tajkune« in podobno. Policistov ni opaziti.

15:55 Na trgu pred ravensko občino ni nikogar, razen novinarjev.

 

Ptuj

18:25 Protest je končan.

18:02 Na mirnih protestih pred ptujsko mestno hišo se je zbralo do 18. ure že več kot 500 protestnikov, ki s svojim pozivanjem in transparenti opozarjajo na nepravno državo, kraje skupnega premoženja in druge nepravilnosti, ki jih več ne želijo prenašati. Nekaj policistov v vsakdanjih uniformah le z roba opazuje dogajanje. Nekaj skupin ptujskih protestnikov se je po precej mlačnem začetku na Ptuju odpravilo v sosednji Maribor, ki je tako že dobil laskav naziv, da je prav Maribor slovenska prestolnica za proteste.

16:15 Zbralo se je približno 300 ljudi.


Trbovlje

18:15 Park se je izpraznil, bližnji lokali so se napolnili. Starejši Trboveljčan pa je dejal »Saj nismo kriminalci, da bi stali v temi, ker so nam vzeli še luč v parku.« Protest je končan.

18:00 Protestniki se počasi razhajajo. Vztraja jih še kakšnih 50, na vrh amfiteatra pa so razgrnili velik napis »Kadar je diktatura dejstvo, je revolucija dolžnost«.

17:45 Mladi so zapeli »Hej brigade«, na drugi strani se je oglasila Zdravljica, pospremljena z ognjemetom in mahanjem s slovensko zastavo. »Konec krize, je konec kapitalizma,« so na ogromnem plakatu zapisali protestniki, ki jih je približno 350.

17:30 Park so napolnili glasni klici proti mafiji, vladi, sindikatom, delodajalcem, ki zasužnjujejo. Trboveljčani zahtevajo tudi bajer, kar je bila predvolilna obljuba župana Vilija Trevna. Zbrani so v glavnem mladi, ki pravijo, da so otroci očetov, ki so se borili za samostojno Slovenijo, oni se morajo boriti za preživetje.

17:19 Število protestnikov se je podvojilo - najmanj 200 jih je. So mirni in dostojanstveni. Med drugim so postavili tudi proti Janševske transparente na stopnicah amfiteatra. Precej je pepela, ostankov sežganih Janševih portretov. Prvi glasni klici in žvižgi. Trboveljčani pravijo, da lahko tudi gladovno stavkajo, ker so tako ali tako že lačni.

17:08 Zbralo se je približno 100 protestnikov, pretežno mladih, v mestnem parku v Trbovljah. Mimoidočim delijoletake z Janševo podobo in z napisom »Frtik j«.Pravijo, da je oblast »Naša last«, posebnost shoda pa je najbolj znana trboveljska kletvica »mat kur*a« pod Janševo podobo.

Pred stavbo Mestne občine Celje in Upravne enote Celje na Trgu celjskih knezov se je, kot je to napovedano na facebooku, danes ob 16. uri začel še eden v vrsti protestov.

Na družabnem omrežju facebook je od 27. novembra stran Postavi se zase tudi ti - Celjani protestirajo. Prihod na shod je napovedalo več kot 1.200 ljudi, avtorji pa pravijo: »Čas je, da naši ljubljeni deželi vrnemo, kar ji pripada, to je glas ljudstva, glas, ki se širi daleč, glas, ki ga nihče več ne bo utišal.« Župan Bojan Šrot razlogov za protest ne razume.

Prav tako se je ob štirih popoldne začel protest pred občinsko hišo na Ravnah na Koroškem. K temu ljudi že nekaj dni poziva facebook skupina Združeni za boljšo Slovenijo - Koroška Protestira.

Na današnjem protestu je udeležbo prek facebooka potrdilo več kot 450 ljudi. Za protest so si Korošci izbrali svoj slogan Ibržni ste (odveč ste), na plakatu pa so zapisali, da niso pozabili na propadla koroška podjetja, centralizacijo Slovenije, propadle Koroške ceste in korupcijo v vrhu države.

Protestnike opozarjajo, naj svoje nezadovoljstvo izrazijo mirno.