»Vlada je Telekom prodala za drobiž«

Nasprotniki privatizacije so na protestnem shodu v središču Ljubljane pozivali k njeni ustavitvi.

Objavljeno
11. junij 2015 19.35
Mario Belovič, Ma. F., Delo.si
Mario Belovič, Ma. F., Delo.si

Ljubljana - Nasprotniki privatizacije so se danes zbrali na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer so s transparenti vlado pozivali, naj ustavi prodajo podjetij v državni lasti. Protestni shod je potekal v segretem političnem ozračju zaradi prodaje Telekoma. Nasprotniki privatizacije so Cerarja opomnili, naj upošteva voljo ljudstva, ki ga je volilo. Po ocenah organizatorjev se je zbralo od 1500 do 2000 ljudi.

Protestniki so premieru Miru Cerarju s transparenti in vzkliki sporočali, naj pusti Telekom, ki je »naša last,« privatizacija, kakršno vodi vlada, predvsem pa vladajoča stranka SMC, pa je »kapitulacija«. S protestom hočejo vladi pokazati, da budno spremljajo njene poteze, saj so prepričani, da namerava v poletnem zatišju za hrbti državljanov privatizirati državno premoženje.

Prepričani so, da je treba ohraniti državno lastnino in nadzor nad podjetij ter ju uporabiti kot vzvod za uvedbo drugačnih politik. Takšnih, ki bodo temeljile na odločilni vlogi tistih, ki imajo največji interes za razvoj podjetij - delavcev, lokalne skupnosti in tukajšnjega prebivalstva.

Udeležence shoda je nagovoril predsednik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj. »Ta oblast še prodajati ne zna našega skupnega premoženja, zato sprašujem slovenske oblasti: Zakaj smo Telekom prodali prekupčevalcu? Zakaj ga prodajamo po škandalozni ceni? Zakaj je za nas to dobro? Odgovor želimo takoj,« je dejal. Opomnil je, da s prodajo Telekoma prodajamo tudi del kulturne dediščine. »Povejte mi, kdo je tukaj nor. Smo mi nori, ki nasprotujemo prodaji ali je nora oblast, ki to prodaja. Oblast v bistvu ni nora, ampak jim je vseeno za ljudi, ki tukaj živimo,« je še povedal Štrukelj.

Zbrane je nagovoril tudi vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec. »Vlada Mira Cerarja je volitve dobila z obljubo, da ne bo privatizirala strateških podjetij, a ravno ta vlada je Telekom prodala pod mizo, za drobiž,« je dejal in dodal, da bo prodaja Telekoma državo stala več od koruptivnega projekta Teš 6. »Vprašanje časa je, kdaj pride na vrsto šolstvo in zdravstvo,« je povedal, med ljudmi pa je završalo: lopovi, lopovi. Premieru je Mesec še očital, da hodi po stopinjah svojih predhodnikov, Alenke Bratušek in Janeza Janše.

Špela Peršl Mlakar iz Koalicije proti privatizaciji pravi, da morajo biti nasprotniki privatizacije glasnejši, ker do zdaj niso bili slišani. Po njenem mnenju je privatizacija Telekoma šolski primer vsega, kar je s privatizacijo narobe: je koruptivna, ogroža delovna mesta, razvoj infrastrukture in prilive v državni proračun. Podjetja bi zato morala v roke tistih, ki bodo zanje skrbeli - delavcev in lokalnih skupnosti.

Natan Vitežnik iz sindikata Mladi Plus je prepričan, da privatizacija ni odgovor na slabo upravljanje državnih podjetij. Privatizacijski postopki večinoma povzročijo nižanje stroškov dela, revni delavci pa s poštenim delom ne zaslužijo dovolj za preživetje.

Protestni shod je organizirala Koalicija proti privatizaciji, v katero so se združila politična gibanja, civilnodružbene organizacije in sindikalne konfederacije, saj menijo, da predlagana strategija upravljanja z državnimi naložbami ni strategija upravljanja, temveč strategija privatizacije.