Protestniki na RTV SLO: Gre za čistko kritičnih novinarjev

Vodstvo RTV SLO se brani, da odpuščajo iz poslovnih razlogov, nezakonitost premeščanja oddaj na tretji program pa zavračajo.

Objavljeno
03. september 2015 11.34
Posodobljeno
03. september 2015 11.34
Mikrofon RTV SLO 02.julija 2014
Monika Hrovat, Sandra Hanžič, Mario Belovič, notranja politika
Monika Hrovat, Sandra Hanžič, Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana − Danes so se vodilni na RTV Slovenija odzvali na trenutne razmere na Televiziji Slovenija. Na novinarski konferenci so direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj, odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik in generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli pojasnili kadrovske in programske spremembe, ki so dvignile veliko prahu. 

Pred prostori RTV Slovenija je v odgovor na nedavne spremembe in v podporo odpuščenim delavcem potekal protestni shod. Udeležili so se ga tudi pripadniki Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja, ki so imeli za vodilne kar nekaj vprašanj. 

Vodstvo očitke označuje za dezinformacije

»To je organiziran napad na vodstvo RTV,« je Filli dejal obsežni množici, ki je danes prišla po pojasnila. »Žal nimamo izbire, ali bomo socialna ustanova ali bomo delali dober program za gledalce. Zakon je jasen,« pa se je odzvala Biziljeva, ki opozarja, da imajo letos na voljo 4,5 milijona evrov manj. Direktorica TV Slovenija pravi, da določenim sodelavcem ne morejo podaljšati pogodbe o sodelovanju, kriteriji pa da so jasni − to so stalnost, strokovnost in prizadevnost.

V nabito polni avli RTV Slovenija so se zbrali novinarji in kritična javnost, ki nasprotuje spornemu ravnanju RTV SLO. Najbolj jih je zmotila domneva o kršitvi statuta in zakona o RTV, ki naj bi se zgodila s selitvijo določenih oddaj na tretji program, in čistka kritičnih novinarjev. Očitajo pa jim tudi sporno sodelovanje z Bojanom Travnom, o katerem pravijo, da kot politični funkcionar ne more urejati informativne oddaje. 

Biziljeva se je Travnu postavila v bran, ker po njenem »obvlada televizijski medij«. Rebernikova pa je dodala, da Traven ne bo urednik televizijskega dnevnika, ampak bo spremljal implementacijo sprememb Dnevnika do konca leta in opazoval napake. »Traven je eden večjih poznavalcev televizije v Sloveniji in širše, delal je tudi na Hrvaškem in v Srbiji, prisoten bo v desku in na sestankih,« pravi Rebernikova.

Filli je na tiskovni konferenci dejal, da imajo na RTV SLO vsi svobodo izražanja, »ne podpira pa kroženja dezinformacij, ki škodijo tej hiši«. Odzval se je tudi na nedavni sporočili, ki sta jih ločeno v javnost podala Erik Valenčič in Marko Milosavljević. Navedbe iz sporočil je označil za neresnične; tudi tisto, da gre pri premeščanju oddaj na tretji program za nezakonite spremembe, na kar je opozoril Milosavljević. Filli je dejal, da če bi bil tretji program nezakonit, potem je nezakonit že od leta 2008. »Če bi teza obstala, da mi na tretjem programu ne smemo imeti ničesar drugega, potem tudi dnevnika z znakovnim jezikom ne bi bilo.« 

Zanikal je tudi, da manjka komunikacije z zaposlenimi: »Svet delavcev v zavodu normalno deluje, imamo redne seje, pred vsako odločitvijo, ki je v njihovi pristojnosti, se z njimi posvetujemo.«

»Če govorimo, da je RTV zanič, ker izgubimo enega sodelavca, pomeni, da ne spoštujemo ostalih 2500,« je dejal Filli. Kot pravi, že od pomladi zanje velja prepoved angažiranja novih sodelavcev, ker morajo urediti status stalnih sodelavcev. Napovedal je, da bodo zaposlili 300 stalnih sodelavcev, »brez občasnih sodelavcev pa RTV ne more preživeti«. 

»Skratka v zavodu trenutno ne moremo zaposlovati na novo, hkrati pa se dogaja tudi to, da z vsemi ne moremo nadaljevati. Nihče nima garancije, da bo tu vekomaj. Seveda pa morajo biti jasna in transparentna pravila in utemeljitve za vsakega posameznika,« je dejal. 

Direktor RTV SLO pravi, da bo zaposlovanje stalnih sodelavcev »hud zalogaj«, zato so na to poleti že opozorili pristojne ministre. A odločitve, da bi se RTV-prispevek dvignil, ni bilo, prav tako ni bil sprejet predlog, da bi lahko več oglaševali. Zdaj so se pojavili še protestni pozivi k neplačevanju prispevka za RTV, kar je Filli označil kot kaznivo dejanje in pripomnil: »Ne predstavljam si sodobne družbe, ki ne bi imela javnega medija.«

Jesen v znamenju sprememb

Na tretji program sta prestavljeni oddaji Odkrito in Točka preloma, spreminja se tudi zasnova oddaje Tarča, kjer se postavlja vprašanje, koliko bo ostalo od raziskovalnega novinarstva, ki smo ga bili v oddaji vajeni doslej. Sodelovanja ne bodo nadaljevali s štirimi sodelavci Informativnega programa, odslovljen je tudi Erik Valenčič, ki je avtor več odmevnih dokumentarcev.

Vodstvo je zamenjalo voditeljico Dnevnika Jeleno Aščić in voditeljico oddaje Globus Heleno Milinković. Kot pravijo v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), sta obe voditeljici, »kot tudi nekateri drugi novinarji in voditelji, ki so bili premeščeni na nova delovna mesta, za te spremembe izvedeli pozno in brez obrazložitev, po kakšnih strokovnih merilih se je odločalo vodstvo«.

V društvu dodajajo, da se zaradi tega po hodnikih RTV Slovenija širita »vzdušje strahu in defetizma, kar zagotovo ne prispeva k dvigu kakovosti novinarskega dela«. Pravijo, da se ustvarja vtis, da gre pri zadnjih kadrovskih rošadah za kaznovanje novinarjev, »ki so bili v notranji javnosti do potez vodstva kritični«.

V DNS se bojijo, da bodo spremembe vodile v destabilizacijo in nižanje standardov, novinarji RTV Slovenija pa vodstvu tudi očitajo, da več prostora prepušča novinarjem, ki so večkrat kršili novinarski kodeks, umikajo pa tiste avtorje, ki so bili zaradi svojega dela večkrat nagrajeni.

Vodstvo RTV SLO se ne čuti dolžno dajati pojasnil društvu novinarjev

Na sporočilo DNS se je že odzvalo vodstvo RTV Slovenija, ki pravi, da so navedbe DNS »na več mestih netočne, popolnoma zavajajoče, predvsem pa očitno prirejene v korist nekaterih posameznikov«. Društvu očitajo, da poskuša vplivati na uredniško politiko in s tem nedopustno pritiska na RTV Slovenija, svojih odločitev društvu ne nameravajo pojasnjevati.

O štirih sodelavcih, ki ne bodo več sodelovali pri informativnem programu, pravijo, da so bili o prekinitvi sodelovanja obveščeni mesec dni prej in da so bili korektno povabljeni na pogovor. Vodstvo RTV Slovenija prav tako zanika, da so bile sodelavcem pogodbe odpovedane brez pravih pojasnil, svoja dejanja pa opravičujejo s krčenjem finančnih sredstev.