Proti delavskemu zaupniku

Socialni partnerji so v nadaljevanju usklajevanja o socialnem sporazumu do leta 2009 obravnavali zlasti poglavji o varnosti in zdravju pri delu ter izobraževanju oziroma vseživljenjskem učenju.

Objavljeno
27. februar 2007 01.28
Ljubljana – Socialni partnerji so včeraj v nadaljevanju usklajevanja o socialnem sporazumu do leta 2009 obravnavali zlasti poglavji o varnosti in zdravju pri delu ter izobraževanju oziroma vseživljenjskem učenju, soglašali pa so tudi s tem, da bodo sprejeli sporazuma, in sicer o premagovanju stresa in mobinga oziroma psihičnega nasilja na delovnem mestu.

Delodajalci so nasprotovali uvedbi delavskega zaupnika za varstvo pri delu pri malih delodajalcih. Kakor je dejal generalni sekretar združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti (ZDODS) Igor Antauer, bi bila uvedba zaupnika neuresničljiva zaradi dveh razlogov: ne bi mogel opravljati svojega siceršnjega dela pri delodajalcu »in ne nazadnje bi to pomenilo metanje davkoplačevalskega denarja skozi okno«. Vodja ožje pogajalske skupine vlade Dušan Krajnik se je v zvezi z zadnjim zavzel za to, da bi pred odločitvijo partnerjev o tem vprašanju vlada prej proučila možnost vzpostavitve neke vrste delavskega ombudsmana oziroma regijskega koordinatorja za uresničevanje varnosti in zdravja pri delu pri malih delodajalcih.

Na področju izobraževanja oziroma vseživljenjskega učenja so partnerji zavrnili ponudbo vlade, da bi uvedli vaučerje, kar je po besedah Dušana Semoliča iz zveze svobodnih sindikatov pomemben dosežek. Odprto je ostalo financiranje zavodov na področju šolstva. Sindikati se namreč bojijo, da bi dajali prednost zasebnim zavodom v škodo javnih.

Več v današnjem tiskanem Delu