Proti mobingu in spolnemu nadlegovanju

Protest pred Mariborsko univerzo: Zahtevajo, da rektor takoj odpusti Lorenčiča, Tičar zahteve zavrača.

Objavljeno
05. december 2016 19.42
Javni shod v organizaciji Ženskega lobija Slovenije, na katerem bodo opozarjali na spolno nadlegovanje in mobing nad zaposlenimi na Univerzi v Mariboru (pred zgradbo univerze na Slomškovem trgu], 5.12.2016, Maribor [mariborska univerza, spolno
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – »Tičarja vun« je bil v tipično mariborskem slogu največji napis na protestnem shodu, ki se ga je včeraj pred stavbo univerze udeležilo okoli štirideset študentov in profesorjev. Šlo je za demonstracijo proti neustreznemu odzivu rektorja Igorja Tičarja v primeru afere zaradi mobinga in spolnega nadlegovanja.

Shod so organizirali Študentsko društvo Iskra, Kolektiv Pizda! in Ženski lobi Slovenije, njihove osrednje zahteve pa so bile, da univerza takoj prekine delovno razmerje s Teodorjem Lorenčičem, ki ga je tudi štiričlanska univerzitetna komisija spoznala za odgovornega omenjenih prestopkov, rektor pa naj umakne tožbo proti predsednici visokošolskega sindikata Mariji Krečič Javornik, ki jo Igor Tičar toži zaradi domnevne razžalitve.

Zbrani so zavrnili rektorjeve navedbe, češ da gre za »ljubljanski šov«, saj so bili iniciatorji shoda mariborski študenti, sicer pa so tovrstni dogodki tako nesprejemljivi, da se mora ustrezno odzvati celotna slovenska javnost. »Čas je, da se 'razpizdimo' in izrazimo jezo nad krivicami«, je v vehementnem nagovoru dejal Tomaž Podbevšek iz Kolektiva Pizda!. Predstavnica Ženskega lobija Slovenije Metka Roksandić pa je opozorila, da je bila kazen Lorenčiču povsem neprimerna in nerazumljivo mila glede na njegova dejanja, saj mu je bil izrečen le opomin pred prekinitvijo delovnega razmerja, zdaj pa dela na oddelku za stike z javnostjo in promocijo univerze.

Podpora »moškemu lobiju«

Protestniki so še opozorili, da je rektor pri delu štiričlanske komisije, ki je primer raziskovala, očitno dal prav »moškemu lobiju«, saj se je na predlog dveh moških članov odločil zgolj za opomin. Nič manj nenavaden ni bil načrt nove sistematizacije delovnih mest, po katerem sta bila degradirana Alen Vidonja in Petra Ujčič, ki sta bila žrtvi mobinga, saj je načrt že spomladi pripravil prav Lorenčič. Shod se je končal z manifestativnim pozivom rektorju, naj zadeve čim prej uredi, temu pa je sledila okrogla miza protestnikov v centru Tkalka, ker naj bi Tičar prepovedal organizacijo razprave na filozofski fakulteti.

Igor Tičar vse očitke zavrača. Lorenčič ni dobil samo opomina, ampak je bil premeščen na drugo delovno mesto, kjer nima več »operativnih pooblastil«. Pri tem se ni ravnal po priporočilih moških članov komisije, ampak je glas Branka Lobnikarja kot predsedujočega pri izenačenem številu glasov obravnal kot »zlati glas«. Nove sistematizacije delovnih mest ni pripravljal zgolj Lorenčič, ampak je bil le del ekipe, v kateri je bil tudi on sam in Žan Jan Oplotnik, sedanji prorektor za finančne zadeve.

Ukinjeni delovni mesti

Delovni mesti Alena Vidonje in Petre Ujčič sta bili ukinjeni. Po rektorjevem mnenju je bila Ujčičeva kot pomočnica glavnega tajnika za finančne zadeve, investicije in javna naročila v konfliktu interesov oziroma je bil takšen položaj »incesten«, zato je bila reorganizacija nujna, Vidonjo pa je zgolj premestil v plačni razred, v katerem je bil, preden je Tičar prevzel rektorsko funkcijo. Nikogar ni odpustil in tega tudi ne namerava, Vidonja je sam dal odpoved, medtem ko za Ujčičevo še išče ustrezno delovno mesto. Ponujni položaj tajnice na pedagoški fakulteti je zavrnil, ker je bil neprimeren glede na njeno izobrazbo, sicer pa ne dvomi, da se bo ustrezna služba na univerzi zanjo našla. Kar zadeva domnevne prepovedi okrogle mize pa je vodstvu filozofske fakultete zgolj naložil, naj si za organizacijo posveta priskrbi vsa formalna dovoljenja.