Proti novi gripi se je že cepilo celotno vodstvo UKC Ljubljana

Proti novi pandemski gripi se je med prvimi cepilo celotno vodstvo UKC Ljubljana ter skoraj vsi strokovni direktorji in predstojniki večjih klinik. Želeli so dokazati, da so koristi cepljenja veliko večje kot morebitni stranki učinki.

Objavljeno
29. oktober 2009 17.02
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Ljubljana - V UKC Ljubljana so začeli s cepljenjem proti novi pandemski gripi. V sredo se je cepilo celotno vodstvo UKC Ljubljana ter skoraj vsi strokovni direktorji in predstojniki večjih klinik. S cepljenjem za ostale zaposlene pa bodo začeli čez dober teden dni, so danes sporočili iz UKC Ljubljana.

 

Cepilna ekipa je v sredo pripravila 47 odmerkov cepiva in cepila najprej strokovno direktorico Brigito Drnovšek Olup, generalnega direktorja Simona Vrhunca, glavno medicinsko sestro Erno Kos Grabnar s pomočnicami ter skoraj vse strokovne direktorje in predstojnike večjih klinik Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

 

Glavna organizatorka cepljenja v sezoni 2009 Marija Al Nawas je poskrbela za dobro obveščenost vseh, ki so prišli na cepljenje. Na voljo so jim bila gradiva Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) in informacije oz. navodilo za uporabo cepiva. Vsi so pred cepljenjem izpolnili vprašalnik in se pogovorili z zdravnico. Prejeli pa so tudi vprašalnik IVZ, ki želi spremljati stranske učinke cepljenja.

 

S cepljenjem za vse do zdaj prijavljene zaposlene UKC Ljubljana in za tiste, ki se bodo še naknadno odločili za cepljenje, bodo začeli čez dober teden dni. Tedaj bodo namreč usposobili vse cepilne ekipe, ki so izvajale cepljenje proti sezonski gripi na šestih cepilnih mestih v UKC Ljubljana.

 

Čez teden dni se bodo zaposleni v UKC Ljubljana lahko tudi pri vodstvu in predstojnikih prepričali, kakšni so bili morebitni stranski učinki cepljenja, še dodajajo na UKC Ljubljana.

 

Cepljenje za zaposlene UKC Ljubljana je brezplačno. Cepivo je kupila in plačala država, stroški cepljenja pa so stroški delodajalca. Strokovnjaki zagotavljajo, da je kljub drugačnim napovedim ugotovljeno, da je dovolj en odmerek cepiva. Naslednje leto bo virus nove gripe že vključen v cepivo proti sezonski gripi in bo spet dovolj samo en odmerek cepiva proti gripi oz. eno cepljenje, še dodajajo v UKC Ljubljana.

 

Po besedah strokovne direktorice Drnovšek Olupove se je vodstvo odločilo, da s svojim zgledom pokaže vsem zaposlenim zdravstvenim delavcem, da so koristi cepljenja veliko večje kot morebitni stranki učinki.

 

Cepljenje je po njenem opozorilu odgovorno dejanje, saj na ta način zaščitijo tako bolnike kot tudi domače. Po njenem so zdravstveni delavci moralno odgovorni, da se zaščitijo pred novo gripo, da bodo lahko ob morebitnem izbruhu pandemije skrbeli za obolele.