Proti pomilostitvi zdravnice

Pravosodno ministrstvo po naših informacijah predlaga nastop kazni.

Objavljeno
17. september 2013 20.50
Anže Božič, Majda Vukelić, notranja politika
Anže Božič, Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Iz poročila pravosodnega ministrstva v zadevi brežiške zdravnice Nade Cesarec, ki mora 1. oktobra nastopiti začetek prestajanja šestmesečne zaporne kazni, po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah izhaja mnenje, naj ne bo deležna pomilostitve.

Poročilo ministrstva upošteva mnenja centra za socialno delo, sodišča in tožilstva, v ponedeljek pa so ga prejeli v uradu predsednika države Boruta Pahorja, ki bo dokončno odločil o morebitni pomilostitvi. Še pred tem se bo 4. oktobra sestal predsednikov posvetovalni organ – tričlanska komisija za pomilostitve. Ali bo komisija, ki jo sestavljajo upokojeni sodnik vrhovnega sodišča Peter Hauptman (predsednik), upokojena državna tožilka Ljubica Kosmovski Fojkar in nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ravnala v skladu s poročilom ministrstva in Pahorju predlagala, naj zdravnice ne pomilosti, še ni znano.

Predsednik države, ki je že v kampanji napovedal, da bo imel do pomilostitev zelo konservativen in zadržan odnos in v dosedanjem mandatu ni pomilostil še nikogar, bo odločitev sprejel v najkrajšem možnem času, so sporočili iz njegovega urada. Odločitev je sicer povsem v njegovi pristojnosti, saj ni vezan na nikogaršnje mnenje, tudi komisije za pomilostitve ne. To pomeni, da bo zaradi poklicne malomarnosti obsojena družinska zdravnica 1. oktobra v ženskem zaporu na Igu začela prestajati polletno zaporno kazen.

Predsednika sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.Um Igorja Muževiča, ki se skupaj s kolegi iz Zdravniške zbornice Slovenije zavzema za pomilostitev Cesarčeve, negativna odločitev pravosodnega ministrstva ne preseneča. »To je stvar gledanja s pravnega stališča. Mi pa, upoštevaje stvari, ki v zakonu niso napisane – to je nezmožnost optimalnega dela v tako preobremenjenih razmerah –, opozarjamo na zdravo kmečko pamet. Naša prošnja ni rušenje pravnega sistema, ampak poziv, da se v takšnih razmerah preprosto ne da več varno poskrbeti za bolnike,« pojasnjuje. Muževič napoveduje, da morebitne predsednikove odločitve, da zdravnice ne pomilosti, v njegovem sindikatu »zagotovo ne bodo prenesli stoično«.