Protikomunisti ovadili Drnovška

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili, da so prejeli kazensko ovadbo proti predsedniku republike Janezu Drnovšku, ki jo je vložila Civilna iniciativa - Stop Communism Mafia.

Objavljeno
22. februar 2007 19.55
Janez Drnovšek
Ljubljana/Jesenice - Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili, da so prejeli kazensko ovadbo proti predsedniku republike Janezu Drnovšku, ki jo je vložila Civilna iniciativa - Stop Communism Mafia. Predsednik Drnovšek pa v odzivu pravi, da " že od nekdaj razni lunatiki pošiljajo kakšne prijave proti vodilnim politikom v državi. Še vedno so se izkazale za prazne oziroma je nekdo z njimi le skušal dvigovati prah".

"Nikoli pa jim mediji niso posvečali takšne pozornosti, kot jo namenjajo mediji tokratni prijavi proti predsedniku države. Sklepam, da gre samo za eno izmed številnih povračilnih aktivnosti, ki jih je sprožil moj intervju za Mladino. Tam pa sem med drugim opozoril prav na takšno medijsko situacijo," je še zapisano v odzivu predsednika republike.

Zlorabil svoja pooblastila?

Po poročanju Radia Slovenija ovadba predsednika države bremeni suma treh kaznivih dejanj. S pomilostitvijo Danila Kovačiča naj bi predsednik zlorabil svoja pooblastila. Vlagatelji pa so prepričani tudi, da je predsednik države za pomilostitev prejel podkupnino.

Kot je znano, je Drnovšek februarja lani z odlokom pomilostil nekdanjega direktorja družbe Hit Danila Kovačiča, ki je bil obsojen zaradi zlorabe položaja. Predsednikova odločitev je naletela na burne odzive predvsem v vrstah vladajoče koalicije, ki je Drnovšku očitala celo korupcijo. Kovačič je bil zaradi zlorabe položaja v aferi Hit obsojen na zaporno kazen treh let in osmih mesecev, s pomilostitvijo pa je bila njegova kazen pogojno odložena za dobo petih let.

Drnovšek opazil povečanje negativnosti zoper njega

Predsednik republike je na današnjem obisku na Jesenicah, kjer je za mrežo radijskih postaj spregovoril o problemih v svetu, komentiral tudi odnose s predsednikom vlade. "Ugotovil sem, da je v zadnjih dneh prišlo do opaznega povečanja negativnosti, ki so uperjene proti meni," je pred pogovorom povedal Drnovšek. Ob tem je dodal, da to verjetno ni slučajno, temveč je povezano z intervjujem za tednik Mladina.

Drnovšek ni želel komentirati posameznih polemik in izjav, temveč je na splošno spregovoril o odnosih med njim in vlado. Glede odnosov s predsednikom vlade Janezom Janše je poudaril, da ne gre za spor in da ni čutiti napetosti med njima. "Jaz ne želim biti v sporu, želim samo korektno opravljati svoj posel kot predsednik države. Mislim, da to želi tudi predsednik vlade. In najbolje je, da iz te zgodbe vsak potegne tisto, kar je pozitivno in poskuša urediti stvari na svoj način," je pojasnil predsednik države.

V svojih stališčih, ki jih je povedal tudi v Mladini, je Drnovšek opozoril na nekatere nepravilnosti v državi. Drnovšek je opazil, da se marsikdo ne počuti več dobro v tej državi, da v medijih ni vse dobro, da se v gospodarstvu zasedajo pozicije enostransko in da je tudi v političnih institucijah trend poskusov podrejanja. "Ne želim ob tem imeti ali voditi kakršne vojne s predsednikom vlade, to nima nobenega smisla, tudi nihče ne bi imel koristi od tega. Pač pa se mi zdi nujno, da kot predsednik države pa vseeno opozorim na nekatere težave," je povedal.

Drnovšek želi, da predsednik vlade to vzame konstruktivno, dobro namerno, ne kot nek spopad, tudi ne vidi motivov za tak spopad, ker nima nobenih političnih ambicij v tej smeri. Želi, da premier poskuša stvari spraviti v red. "Jaz sam vem, kako je, če si predsednik vlade, ki je vedno zelo obremenjen na številnih frontah, ne more biti pozoren na vse in velikokrat tudi ljudje okoli njega delajo stvari, s katerimi se sam ne bi strinjal," je pojasnil.

V MZZ zavračajo Drnovškove izjave

Zunanje ministrstvo pa se je odzvalo na izjave predsednika republikeza zadnjo številko Mladine glede odnosov med predsednikovim uradom in ministrstvom, reševanja odprtih vprašanj s Hrvaško in odpovedi obiska v BiH. Ministrstvo je v sporočilu, objavljenem na spletnih straneh MZZ, Drnovškove izjave zanikalo in predstavilo svoj pogled.

Drnovšek je v pogovoru za Mladino izjavil, da so odnosi med njegovim uradom in zunanjim ministrstvom katastrofalni in da ministrstvo ne izvaja nikakršne koordinacije z njegovim uradom. V Mladiki se s temi navedbami ne strinjajo in v svojem odgovoru navajajo podatke, koliko informacij, depeš in drugih sporočil so poslali v urad predsednika republike.

Drnovšek je vladi tudi očital, da je zamrznila reševanje odprtih vprašanj s Hrvaško. Zunanje ministrstvo se s tem ne strinja in našteva, kaj je sedanja vlada doslej naredila v odnosih s Hrvaško. Med drugim omenja skupno sejo slovenske in hrvaške vlade junija 2005 na Brionih, edino po osamosvojitvi obeh držav, Drnovšku pa očita, da v treh mandatih, ko je vlado vodil on, do skupne seje ni prišlo. Ministrstvo je tudi navedlo, da je vlada v redni komunikaciji s hrvaško stranjo, pri čemer so "nekateri pogovori in dogovori javnosti znani, drugih pa - razumljivo - zaenkrat ne moremo razkriti".

Drnovšek je v pogovoru za Mladino govoril tudi o razlogih za odpoved načrtovanega obiska v BiH. Kot je dejal, je obisk odpovedal, ko naj bi iz medijev izvedel, da bo tri tedne pred njim to državo obiskal premier Janez Janša. Zunanje ministrstvo je v sporočilu pojasnilo, da je vlada program predvidenih mednarodnih srečanj najvišjih državnih predstavnikov za letošnje leto po predhodni uskladitvi z uradom predsednika republike sprejela decembra lani, v njem pa je pisalo, da bo predsednik vlade BiH obiskal predvidoma februarja, predsednik republike pa predvidoma marca.