Protivojna gibanja na srečanju Nata

Obrambni ministri zveze Nato, med njimi slovenski Karl Erjavec, so se prvi dan neformalnega srečanja v španski Sevilli pogovarjali predvsem o operacijah zavezništva na Kosovu in Afganistanu.

Objavljeno
08. februar 2007 21.59
Karl Erjavec
Sevilla - Obrambni ministri zveze Nato, med njimi slovenski Karl Erjavec, so se prvi dan neformalnega srečanja v španski Sevilli pogovarjali predvsem o operacijah zavezništva na Kosovu in Afganistanu.

Nato podpira Ahtisaarijev predlog


Minister Erjavec je povedal, da Nato podpira predlog in načrt posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija glede prihodnjega statusa Kosova. Vse države članice pa podpirajo še nadaljnjo prisotnost zavezništva na Kosovu.

"Vsi se zavedamo, da je sicer situacija v pokrajini stabilna, a vendarle nepredvidljiva, zato bo zavezništvo pozorno spremljalo razvoj dogodkov," je dejal obrambni minister. Kot je dodal, je na srečanju pojasnil, da Slovenija na Kosovo ta mesec prvič pošilja bataljon, prvič pa bo tudi prevzela odgovornost za sektor in prvič poveljevala drugi vojski, in sicer četi madžarskih vojakov.

10. motorizirani bataljon SV se je v torek podal na Kosovo, kjer bo s 25. februarjem prevzel nadzor nad sektorjem Zahod. V okviru kontingenta SIKON 15 na Kosovo odhaja skupno 600 vojakov, od tega jih bo 500 v okviru bojne skupine Sokol, ostalih 100 pa sestavljajo pripadniki vojaške policije, veterinarske in medicinske skupine, logistične enote, helikopterske skupine, skupine za povezavo, inženirski oddelek, nacionalni podporni element ter častniki in podčastniki, ki bodo delovali v večnacionalnih poveljstvih.

Po operativnim poveljstvom pa bodo prvič v zgodovini SV tudi druge oborožene sile - v bojno skupino Sokol, bo namreč vključena tudi četa 150 madžarskih vojakov.

Po Erjavčevih besedah so se danes pogovarjali o tem, da mora celotna mednarodna skupnosti sodelovati pri iskanju celovitih rešitev za prihodnost Kosova, zgolj vojaška prisotnost pa zagotavlja le osnovne varnostne pogoje.

Protesti proti operacijam Nata v Svetu

Ppod okriljem sevilskega Socialnega foruma je na ulicah Seville protestiralo več tisoč ljudi proti srečanju obrambnih ministrov Nata. Koordinator levičarske koalicije Gaspar Llamazares se je tudi udeležil demonstracij. Aktivisti in aktivistke so sporočile naj “Nato preneha s svojo politiko vojne, ki je njegova edina politika”. Demonstranti so zahtevali odpoklic španskih čet v Natovi operaciji v Libanonu in Afganistanu.


Isafova operacija v Afganistani in Saceurjeva ob meji s Pakistanom

Ministri so danes razpravljali še o operaciji ISAF v Afganistanu in krepitvi njenih sil. Generalni sekretar Nato Jaap de Hoop Scheffer je dejal, da je zavezništvo pripravljeno na razširitev operacije v Afganistanu, s katero se želi zoperstaviti pričakovani pomladni ofenzivi talibanov. Po njegovih besedah je okrepljena vojaška prisotnost ključnega pomena za zagotovitev varnega okolja pri obnovi od vojne uničene države.

O krepitvi sil je govoril tudi vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi (SACEUR), general Bantz J. Craddock, ki je omenil predlog o uporabi mobilnejših bojnih enot na jugu in vzhodu države ob meji s Pakistanom.

Kot je povedal Erjavec, bo Slovenija povečala število vojakov v Afganistanu, obstoječim 55 pripadnikom SV se bo pridružilo še 12, njihova napotitev pa je predvidena do avgusta. Slovenija bo sodelovala predvsem v zahodnem delu Afganistana, saj je zanjo strateškega pomena Kosovo.

Ministri so se operaciji pogovarjali tudi z afganistanskim obrambnim ministrom Abdulom Rahimom Vardakom, ki je zaprosil zavezništvo za pomoč. Ob tem so izpostavili predvsem pomen usposabljanja afganistanskih vojakov. Ugotovili so še, da bo potrebno za stabilizacijo države najti bolj učinkovite načine boja proti proizvodnji mamil.

Obrambni ministri bodo neformalno srečanje sklenili v petek, ko je predvideno srečanje Nato-Rusija, tudi z udeležbo ruskega obrambnega ministra Sergeja Ivanova. Govorili bodo še o reformah in preoblikovanju zavezništva, predvidena je tudi razprava v okviru t.i. Mediteranske pobude.