Prva Alma Karlin, sledi rimski senator

Almini figuri bo menda že prihodnje leto sledila figura antičnega rimskega senatorja in svetovalca cesarja Marka Avrelija.

Objavljeno
18. december 2015 14.15
Alma Karlin
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje − Turistično in kulturno društvo (TKD) Celje je v Kvartirni hiši predstavilo celopostavno figuro Alme M. Karlin. Gre za prvo celopostavno figuro v prihajajočem dolgoletnem projektu Celjska zgodba, v katerem bo svoje figure dobilo okoli 20 najpomembnejših oseb, ki so bile povezane s Celjem.

Da so projekt začeli s svetovno popotnico, Celjanko Almo M. Karlin, ni naključje, je povedal Matija Golner iz TKD Celje: »Njena zgodba doživlja pravo renesanso in ljudje, ki so jo poznali, so še vedno med nami.« Pri nastajanju njene celopostavne figure so imeli nemalo težav, saj se v Sloveniji s takšno umetnostjo oziroma obrtjo tako rekoč nihče ne ukvarja. Almo, ki se sklanja nad eriko, pisalni stroj iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, je izdelal kipar Ciril Hočevar na podlagi njenega portreta. Almino figuro je oblekla Greta Doberšek Kužner.

Almini figuri bo menda že prihodnje leto sledila figura antičnega rimskega senatorja in svetovalca cesarja Marka Avrelija, v takratni Celei rojenega Tita Varija Klemensa. Sledila bo predvidoma tridimenzionalna upodobitev celjskega škofa Maksimiljana ter celjskih kraljic Ane in Barbare. To bo velik zalogaj in odgovornost, saj njunih portretov ni. Ideja projekta Celjska zgodba je sicer dodatna turistična ponudba, projekt prek razpisa sofinancira mestna občina, v njem pa je tudi veliko prostovoljnega dela.