Prva košarica za nove lastnike sedežnice

Družba ŠCŠV je občini Jesenice z zamudo plačala celotno kupnino za sedežnico Španov vrh.

Objavljeno
27. oktober 2017 20.47
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Družba Športni center Španov vrh (ŠCŠV) je občini Jesenice z dvotedensko zamudo le plačala celotno kupnino 87.760 evrov za sedežnico Španov vrh in tako postala lastnica pripadajočih nepremičnin. Direktor družbe Milan Klinar napoveduje, da bodo napravo pognali že pozimi, če bo dovolj snega, a glavno pozornost bodo namenili letnemu turizmu.

Klinar je povedal, da so se za nakup odločili, ker nočejo, da žičnica propade, in ker bi radi oživili turizem v Planini pod Golico. Večjih vlaganj, denimo v zasneževalni sistem, ne načrtujejo, v obstoječi okrepčevalnici na spodnji postaji žičnice pa nameravajo poleg pijače streči tudi hrano, zato načrtujejo ureditev kuhinje.

Žičnica je v dobrem stanju, zato za zagon ne bodo potrebna večja sredstva, zagotavlja Klinar in pravi, da morajo po opravljenem tehničnem pregledu opraviti le še nekaj manjših pomanjkljivosti. Na začetku prihodnjega meseca bodo na izobraževanje poslali najmanj pet delavcev, ki bodo delali na žičnici, saj je usposobljenost poleg tehnične ustreznosti naprave in varnega obratovanja pogoj za pridobitev koncesije, je dejal Klinar.

Služnost na zemljiščih za zimsko sezono ni sporna, pravi Klinar, za poletno dejavnost ob žičnici – ureditev proge za spust s kolesi – pa se bodo morali za služnost še dogovoriti. Miha Smolej, lastnik največjega dela zemljišč na smučišču, novim lastnikom privošči srečo pri izvajanju dejavnosti in si želi dobrega sodelovanja, o katerem pa se bodo še morali podrobno dogovoriti.

Razlike v pogledih

Z novimi lastnik Egon Kepic, dosedanji najemnik zgornje postaje žičnice, kjer je ob lepem vremenu obratovala manjša okrepčevalnica, ne bo sodeloval, čeprav ima veljavno pogodbo za najem do leta 2020. »Naši pogledi na razvoj in prihodnost se razlikujejo,« je povedal Kepic. Sodeč po vpisni knjigi obiskovalcev mu je na 1361 metrov visoki zgornji postaji žičnice v poldrugem naletu, kar je najemnik, uspelo obisk potrojiti. Klinar je v zvezi s tem dejal, da bodo poiskali novega najemnika, če se s tem ne bodo mogli dogovoriti za sodelovanje.

Čeprav je občina Jesenice za vzdrževanje žičnice v desetletju porabila več kot milijon evrov, zanjo ni več strateško pomembna in jo je že nameravala podreti, saj kupcev vse do letos ni bilo. Na občini zdaj pričakujejo, da bo novi lastnik sodeloval s prebivalci Planine pod Golico in okoliškimi turističnimi centri ter tako razširil tamkajšnjo turistično ponudbo.

Domačini so novosti načeloma naklonjeni, a imajo precej pomislekov. Klinar pravi, da morajo v prvem obdobju ustvariti podlago, s katero si bodo pridobili zaupanje.