Prva nagrada za češke kovače

Na desetem 12-dnevnem simpoziju Forma viva v Makolah je sodelovalo 40 kiparjev in slikarjev.

Objavljeno
15. september 2012 20.48
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica

Makole – Za skulpturo Rojstvo sonca so mladi umetnostni kovači s Češkega Pavel Merkl, Václav Müller in Vojtech Jurček prejeli prvo nagrado (800 evrov) na tradicionalnem simpoziju Forma viva Makole.

Drugo nagrado (700 evrov) je žirija podelila Aljoši Golubiču, tretjo (500), pa Zdravku Jerkoviču. Podelili so še pet priznanj slikarjem.

Sicer pa je na 10. srečanju sodelovalo kar 17 kiparjev in 23 slikarjev iz Belgije, Češke, Francije, Nizozemske, Srbije, Turčije, ZDA in Slovenije.

Ivan Dvoršak, ki je spodbudil kiparska srečanja v Halozah in v Dravinjski dolini, je ob današnjem zaključku povedal, da jim je že dolga leta v največjo pomoč delniška družba Marmor iz Sežane, ki je bila tudi letos generalni sponzor, razumevanje in denarno pomoč pa vselej prispeva občina Makole.

Ob tem je treba pohvaliti številne domačine, pri katerih umetniki bivajo, pa sodelovanje praktično vseh krajevnih društev in organizacij.

Kako bo z organizacijo v prihodnosti, še niso povsem dorekli, saj zaradi kriznih gospodarskih razmer vse težje zberejo potreben denar. V okviru simpozija so letos pripravili še dvajset različnih prireditev, dela kiparjev pa so našla stalna mesta vse od Sežane pa do Koga pri Ormožu.