Prva smuka je bila kratka, a sladka

 V Kranjski Gori in na Voglu naprave pognali včeraj, Krvavec, Golte, Rogla, Kope in Cerkno začenjajo danes.

Objavljeno
28. november 2015 11.22
Začetek smučarske sezone v Kranjski Gori,Kranjska Gora Slovenija 27.11..2015 [Smučarji,vlečnica]
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranjska Gora – Kranjskogorski žičničarji so si včeraj, na prvi smučarski dan v novi zimski sezoni, že prislužili prve pohvale smučarjev. Svoj delež k idilični podobi smučišča je dodalo še vreme. Na mnogih smučiščih po državi se danes obeta podobna slika.

V prihodnjih dneh bodo nadaljevali izdelavo kompaktnega snega in urejanje preostalih smučarskih prog tako, da bodo postopoma začele obratovati še druge naprave, je dejala Klavdija Gomboc iz RTC žičnice Kranjska Gora. Prvih smučarjev na kranjskogorskem smučišču včeraj kratka proga ni motila. »Za prvič je v redu,« je dejal Boris Bokalšek iz Ljubljane.

Za smučarja Andreja Žemvo iz Gozda - Martuljka je za prvi smučarski dan v novi sezoni smuke na kratkem smučišču več kot dovolj, saj, kot pravi, še ni dovolj pripravljen za zahtevnejšo smuko. Poleg lepega vremena ga je tako kot še nekaj drugih smučarjev na smučišče privabila brezplačna smuka, ki jo v Kranjski Gori ponujajo na prvi smučarski dan v novi sezoni. Cene smučarskih vozovnic bodo v Kranjski Gori in na drugih smučiščih v prvih dneh nove sezone nižje od rednih cen.

Balzam za predprodajo

Če je Kranjska Gora bela že konec novembra, to dodatno spodbudi smučarje k nakupu letnih vozovnic v predprodaji, ki se bo iztekla v ponedeljek. Hkrati je to najboljša promocija za smučarsko središče in celotno turistično gospodarstvo, je dejala Klavdija Gomboc. V novo sezono zre z optimizmom, poleg domačih smučarjev pa po novoletnih praznikih pričakujejo več hrvaških smučarjev. Pričakujejo dober obisk smučarjev iz držav nekdanje Jugoslavije pa tudi z drugih trgov, kjer so se predstavili (v Italiji, na Poljskem). Množičnejši prihod gostov v Kranjsko Goro pričakujejo v tednu pred božičem, Gombočeva pa verjame, da bo lepa vremenska napoved tudi danes privabila več smučarjev.

Na Krvavcu tri naprave

Tudi na Voglu so bili z obiskom na prvi dan smuke v novi sezoni zadovoljni, čeprav so uredili le progo Brunarica. Danes bodo odprli še progo Storeč, medtem ko na preostalem delu smučišča, ki je v celoti odvisno od naravnega snega, smuke za zdaj ne bo. Obilnejšo snežno pošiljko na Voglu še čakajo. Direktor Vogla Boštjan Mencinger je povedal, da se je zaradi zgodnjega začetka sezone občutno povečala predprodaja letnih smučarskih vozovnic, več je bilo tudi zanimanja za rezervacijo nastanitvenih kapacitet na smučišču.

Danes bodo na Krvavcu poleg kabinske žičnice obratovale še šestsedežnica Vrh Krvavca, štiriseda Tiha dolina in vlečnica Luža. Cene vozovnic bodo do ureditve celotnega smučišča na ravni cen iz predprodaje, je dejal Luka Vrančič iz RTC Krvavec. Tudi na Rogli bodo cene vozovnic nižje, po polovičnih cenah bo mogoče smučati na progah Uniorček, Košuta in Planja. Tako kot na Voglu so tudi na Rogli uredili del tekaških prog.

S smučarsko sezono so pohiteli še na Golteh, kjer bodo danes odrasli lahko smučali za pet evrov, otroci pa brezplačno. V nedeljo bodo cene tretjino nižje od rednih. Tudi smučišče Cerkno bodo odprli danes, cene bodo simbolične, je povedala direktorica Manuela Badalič Božič. Na Kopah bosta napravi Sedlo in Pungart obratovali v soboto in nedeljo – za otroke do 14 let brezplačno, odrasli bodo za dnevno vozovnico odšteli deset evrov, za sobotno nočno smuko pa pet evrov.