Prva ugibanja o ministrskih kandidatih

Po potrditvi odhodov dveh ministrov iz vlade, so se v političnih kuloarjih začela ugibanja, koga bo Borut Pahor predlagal na čelo ministrstev za regionalni razvoj in za zdravje.

Objavljeno
12. oktober 2009 10.19
Zlata Ploštajner
Tanja Starič
Tanja Starič
Ljubljana - Po tem, ko sta dva ministra Pahorjeve vlade, Zlata Ploštajner in Borut Miklavčič, potrdila, da zaradi osebnih, zlasti zdravstvenih razlogov skoraj zagotovo odhajata iz vlade, so se v političnih kuloarjih začela ugibanja, koga bo Borut Pahor predlagal na čelo ministrstev za regionalni razvoj in za zdravje. Prvi resor sodi v Desusovo kvoto in v stranki so, kakor nam je povedal Karl Erjavec, že evidentirali nekaj imen, o katerih bo četverica predsednikov koalicijskih strank prvič uradno govorila na jutrišnjem sestanku pri premieru. Po tem bo Desus začel postopke v strankinih organih za potrditev uradnega kandidata za ministra za regionalni razvoj.

Karl Erjavec je povedal, da sta z ministrico Zlato Ploštajner že pred časom govorila o njeni nameri, da »slej ko prej« odide iz vlade. »Povedala je, da bo odstopila iz osebnih razlogov. Mislim, da se bo to zgodilo v kratkem,« pravi Erjavec. Predsednik Desusa ne zavrača predloga SLS, da bi bil novi minister za regionalni razvoj Pomurec, nasprotno, potrdil je, da je tudi eden njihovih evidentiranih kandidatov iz te regije. Na vprašanje, ali to morda pomeni, da bi se Andrej Horvat, v četrtek imenovani državni sekretar za regije v težavah v kabinetu predsednika, ki ga v internetnih polemikah že imenujejo »guverner Pomurja«, lahko preselil na mesto ministra, pa je Erjavec povedal, da »o tem ne ve ničesar«. Horvat je namreč član SD in zagotovo ne sodi v kvoto kandidatov iz upokojenske stranke.

 

Minister za reformo

Ploštajnerjeva bo razloge za odstop predstavila v prihodnjih dneh, očitno pa na prvem mestu ne bodo nesoglasja v vladi zaradi pristojnosti za delitev evropskih sredstev, temveč zdravstvene težave ministrice. Minister za zdravje Borut Miklavčič se bo odločil do konca meseca, vendar v javnih nastopih v zadnjih dneh ni puščal veliko dvoma, da je po nedavni možganski kapi zanj ministrski urnik vendarle prenaporen.

 

Ker je zdravstvena reforma eden pomembnejših projektov Pahorjeve vlade, v koalicijskih krogih menijo, da premier že resno razmišlja, kdo bo nadomestil Miklavčiča, in potrjujejo, da išče med imeni, ki so bila v ožjem izboru že ob sestavljanju vlade. »Drugi človek« je bil takrat Dorijan Marušič, nekdanji državni sekretar v ministrstvu za zdravje, da bi lahko tudi tokrat sodil med najresnejše kandidate, pa so nam včeraj potrdili vsi koalicijski viri. Karl Erjavec nam je povedal, da o takšnem predlogu ni obveščen, vendar mu v stranki ne bi nasprotovali. Toda, je dodal, Marušič na to mesto ne bi bil imenovan kot kandidat Desusa.

 

Janša predlagal Potočnika

Na novico, da se napoveduje odstop in zamenjava dveh ministrov, se je, po pričakovanju, najostreje odzvala SDS, ki meni, da to »ne bo rešilo problema slabega vodenja države« in da bi bila potrebna zamenjava celotne vlade. Presenetil pa je predlog največje opozicijske stranke, naj koalicija »vsaj razmisli o tehnični vladi«, ki bi jo vodil slovenski kandidat za evropskega komisarja Janez Potočnik. Ta bi, kakor predlaga SDS, sestavil tehnično ekipo ministrov »brez političnih predsodkov in kriterijev«, ki bi se ukvarjala samo z odpravljanjem posledic krize.

 

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela