Prvak SDS se je s sodelavci »zakopal« v arhive

Janez Janša je v družbi strankarskega kolega Žige Turka in dveh strokovnih sodelavcev SDS v Arhivu Republike Slovenije slabih pet ur iskal dokumente, ki bi dokazovali povezavo med nekdanjo službo državne varnosti in manjšinsko komisijo pri SZDL. Dokumenta, ki so ga objavili na svoji spletni strani, niso odkrili.

Objavljeno
26. februar 2011 10.30
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Janez Janša je potrdil pisanje Dela, da je dokument, ki naj bi po mnenju SDS dokazoval večjo obveščenost predsednika republike Danila Türka o velikovškem atentatu leta 1979 in ga hranijo v Arhivu Slovenije, drugačen od tistega, ki ga je na svoji spletni strani predstavila največja opozicijska stranka.

»Tudi te dokumente smo našli, vendar kaže, da so bili na različnih mestih in v različnih mapah,« je včeraj posredno priznal prvak SDS. Janez Janša je včeraj v družbi strankarskega kolega Žige Turka in dveh strokovnih sodelavcev SDS v Arhivu Republike Slovenije slabih pet ur iskal dokumente, ki bi dokazovali povezavo med nekdanjo službo državne varnosti in manjšinsko komisijo pri SZDL. »Po tem, kar smo danes videli – to je okoli pet odstotkov gradiva –, je bila manjšinska komisija nekdanjih predsednikov Jožeta Hartmana in Danila Türka nekakšna depandansa Udbe,« je bil kratek vodja SDS.

»Želel sem se na lastne oči prepričati, kakšen je videti arhiv in kakšni dokumenti so tu shranjeni ter si tako ustvariti vtis iz prve roke,« pa je po obisku dejal vidni član največje opozicijske stranke, ki je v torek na socialnem omrežju Twitter opozoril, da je dokument SDS »zavajajoč, da se tako ne dela in da je to narobe«. »Če gledam samo na spletu objavljeni dokument, še vedno trdim, da naslovnica obeta nekaj drugega, kot ponudi vsebina. Po tem, kar smo danes videli, je popolnoma možno, da gre za več dokumentov,« je dejal Žiga Turk.

Po njegovih besedah se v arhivih isti dokumenti večkrat ponavljajo, zato dopušča možnost, da bi bil sporni sestavljeni dokument nekje vložen skupaj, a ga niso našli. Prirejenega oziroma ponarejenega dokumenta prejšnje dni niso našle številne novinarske ekipe, ki so se zakopale v arhive, po naših zanesljivih informacijah pa to ni uspelo niti uradnim arhivarjem.

Ker so v stranki mnenja, drugačna od uradnih oziroma Janševih – ta je prejšnji teden v nenavadno pogostih televizijskih nastopih Delovo razkritje vztrajno relativiziral –, zelo redka, smo enega izmed udeležencev odmevnega civilnodružbenega posveta Resetirajmo Slovenijo vprašali, ali je na ta račun slišal kakšen očitek. »Niti ne, menim, da je za stranko dobro, da obstajajo različna mnenja in da se ta slišijo,« je odgovoril nekdanji razvojni minister Turk.

Delegacija SDS je čitalnico arhiva na Zvezdarski ulici v Ljubljani obiskala zgodaj dopoldne. Prve ure pa sta jima družbo delala tudi novinar tednika Reporter Igor Kršinar (sicer tudi predsednik Združenja novinarjev in publicistov) in fotograf istega tednika.