Prve nacionalne čakalne dobe

Na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja nastaja nov, zelo uporaben portal o nacionalnih čakalnih dobah za približno 250 zdravstvenih pregledov in posegov. Z dokaj preprostim iskalnikom na enem mestu najdemo podatek, kje lahko pridemo na vrsto najprej. Od nič do 360 dni za pregled dojk, do 800 dni za zamenjavo kolka.

Objavljeno
09. februar 2011 09.56
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Zdaj so objavljeni podatki za približno 70 odstotkov izvajalcev, že kmalu pa bi morale biti znane čakalne dobe vseh, saj jih k poročanju zavezuje nov pravilnik o tem. Gre za čakalne dobe v zdravstvenem sistemu, torej z napotnico. Vsaj pri enem izvajalcu je mogoče najti ustrezno čakalno dobo znotraj postavljenih meja, je zapisano na spletni strani IVZ pod rubriko Nacionalne čakalne dobe. Rubrika je sicer delno skrita, saj se ne prikaže takoj, ko odpremo spletno mesto, ampak je treba nanjo malce počakati. Prav tako si je treba vzeti nekaj časa za ugotovitev, kako prikaz čakalnih dob pravzaprav deluje. Toda ko ga enkrat osvojiš, težav ni več. Uporabnik mora zelo natančno vedeti, kako se imenuje pregled, preiskava ali operacija, ki jo išče. V večini namreč ne zadostuje le ena beseda za označitev iskane bolezni (kot smo navajeni v googlu ali kakem drugem večjem brskalniku).

Preseneti tudi zelo majhno število izvajalcev kake preiskave ali posega, zato se poraja dvom, ali so podatki o njih sploh pravilni. Čeprav je, denimo, izvajalcev dialize zelo veliko, najdemo na seznamu samo enega, in sicer Splošno bolnišnico Sežana, kjer čakalne dobe ni. Podobnih primerov je zelo veliko. Zakaj?

»Do novega leta izvajalci niso bili dolžni poročati o čakalnih dobah. To jih je storilo približno 70 odstotkov. Tistih, ki niso, nismo mogli uvrstiti na seznam. Z novim letom jih k poročanju zavezuje zakon, tako da bodo seznami popolnejši,« je povedal Matic Meglič, predstojnik centra za zdravstveno informatiko na IVZ. Po zakonu bodo morali poročati sicer le trikrat na leto, toda IVZ si bo prizadeval, da bi vendarle to storili vsak mesec.

Zdaj so objavljene čakalne dobe, ki so veljale 1. januarja, čez nekaj dni bodo objavljeni podatki za 1. februar. Kljub zakasnitvi pa omogočajo dobro orientacijo o tem, kje lahko čim prej pridemo na vrsto. Ponekod je še vedno treba čakati zelo dolgo, kaže pregled nekaterih najbolj problematičnih čakalnih dob. Na zamenjavo kolka, na primer, se čaka od nič do osemsto dni (glej tabelo). Čakalna doba za pregled dojk, s katerim ugotovijo, ali ima ženska raka ali ne, je ponekod prav tako nedopustno dolga.

Ali so objavljeni podatki resnično pravi? »Lani, ko je projekt tekel pilotno, smo razvijali orodje, skupaj z izvajalci prečistili sezname, tako da se ena oseba ne pojavlja več na več seznamih. Letos se bomo bolj posvetili točnosti sporočenih podatkov,« je povedal Meglič.

Nekatere podatke smo poskusili preveriti tudi sami. Že iskanje po internetu je pokazalo, da isti izvajalec objavlja o sebi zelo različne podatke glede potrebnega čakanja. Razlogov je najbrž več, od površnosti do komercialnih vzgibov, eden pa je tudi to, da vsi ne označijo, ali gre za samoplačniško čakalno dobo ali za čakalno dobo v zdravstvenem sistemu.