Prvi bolniki v ljubljanski negovalni bolnišnici

Negovalna bolnišnica na Vrazovem trgu v Ljubljani bo danes sprejela prve štiri bolnike. V stavbi stare pediatrične klinike bo za zdaj na voljo 33 postelj za bolnike, ki so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana končali akutno zdravljenje, a še niso pripravljeni za samostojno življenje doma ali v domu starostnikov.

Objavljeno
01. marec 2011 09.48
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Objekt stare pediatrije potrebuje večje obnovitvene posege in jih bodo izvedli v prihodnjih letih, so zdaj pa so uredili  dva trakta celotnega objekta. Kot so za STA pojasnili v UKC Ljubljana, v bolnišnici že imajo opremo, potrebujejo pa še dodatne pripomočke za fizioterapijo in delovno terapijo.

Glavna medicinska sestra UKC Ljubljana Erna Kos Grabnar meni, da negovalna bolnišnica vsaj v prvi fazi s 33 posteljami ne bo rešila vseh težav. Kot pojasnjuje, še ni organizirane paliativne oskrbe, prav tako ne bodo mogli v celoti poskrbeti za bolnike, ki potrebujejo dolgotrajno hospitalizacijo po poškodbi glave oziroma za tiste, za katere se predvideva zelo dolgotrajna hospitalizacija, piše STA.

Negovalna bolnišnica je namenjena predvsem tistim bolnikom, ki zaradi svojega zdravstvenega stanja še potrebujejo zdravstveno nego, storitve fizioterapije ali čakajo na prostor v domu za starejše občane. O primernosti napotitve v negovalno bolnišnico bo odločala ekipa strokovnjakov in ne posameznik ali njegovi svojci. To sestavlja 19 medicinskih sester, fizioterapevt, socialni delavec in zdravnik.

"Izbrali smo motivirane, zagnane, srčne ljudi, ki jim je delo s takimi bolniki izziv in hkrati priložnost za razvoj profesije zdravstvene nege in priložnost za osebnostni razvoj," je po poročanju STA povedala Kos Grabnarjeva in pojasnila, da negovalna bolnišnica ni namenjena hospitalizaciji v nedogled, temveč ne pomeni samo pripravljalno obdobje za bolnika, ki ga želijo vrniti nazaj v domače okolje oziroma v okolje doma starostnikov.