Prvi dan meteorološke pomladi še zelo mrzel

Popoldne in zvečer bo ponekod lahko tudi snežilo, na Primorskem zaradi napovedanega dežja obstaja možnost poledice.

Objavljeno
01. marec 2018 08.14
Kronce
Š. J., STA
Š. J., STA

Ljubljana – Prvo jutro meteorološke pomladi mineva v znamenju nizkih temperatur. Najbolj mrzlo je bilo zjutraj na Štajerskem in v Pomurju, kjer so po podatkih agencije za okolje namerili od –14 do –21 stopinj Celzija, kolikor je bilo na Ptuju. V mraziščih pa se je temperatura spustila celo na okoli –25 stopinj Celzija.

Tako kot že v sredo so se tudi današnje jutranje temperature gibale med –15 in –21 stopinj Celzija, na Primorskem pa so se spustile na –8 do –3 stopinje. Po napovedih meteorologov bodo tudi čez dan temperature predvsem v notranjosti še vztrajale pod lediščem.

Otoplitev lahko po podatkih Arsa pričakujemo v petek, nad ničlo pa se bodo dnevne temperature dvignile v nedeljo, ponekod že v soboto.

Vozniki, pozor!

Zelo mrzel zrak je Slovenijo in sosednje pokrajine dosegel v nedeljo, pred tem pa je državo že pobelil sneg. Znova bo lahko ponovno snežilo popoldne in zvečer. Rahlo sneženje je napovedano na jugu in zahodu države, po napovedih bo snežilo tudi ob morju.

Ob napovedanem sneženju na prometnoinformacijskem centru opozarjajo, da bodo vozne razmere slabše kot običajno in naj si zato vozniki za pot vzamejo več časa. Kot so zapisali, na Primorskem zaradi napovedanega dežja obstaja možnost poledice.

Sol na ceste tudi na Obali

Zima se v vsej svoji podobi te dni kaže tudi v Izoli. Sneg se že oprijemlje cestišča, zato iz Komunale Izola sporočajo, da so poskrbeli za zadostne količine soli in peska za posipanje, ki ga lahko brezplačno prevzamejo njihovi uporabniki. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so že od zgodnjih jutranjih ur aktivirane vse njihove ekipe, ki na območju Izole posipavajo javne ceste in druge javne površine.

S prošnjami za dobavo materiala za posipanje se nanje obrača vse več uporabnikov, zato jim sporočajo, da se lahko zglasijo na upravi podjetja na Industrijski cesti 8 v Izoli, kjer si bodo lahko brezplačno napolnili vreče s posipnim materialom. V Komunali Izola razpolagajo s 25-kilogramskimi vrečami, v kolikor pa bi uporabniki želeli manjše vreče, morajo te prinesti s seboj.


Foto: Roman Šipić/Delo

Na Arsu ob tem za Celje, Mursko Soboto, Trbovlje in Zagorje napovedujejo visoko onesnaženost zraka z delci PM10. V Hrastniku, Kranju, Ljubljani, Mariboru in Novem mestu bo onesnaženost zmerna, v Kopru in Novi Gorici pa nizka.

Letošnja zima nestanovitna

Podobno mrzlo je bilo nazadnje januarja lani, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005. Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji namreč kažejo, da podobno mrzlo vreme v tem delu leta, ob prehodu iz meteorološke zime v meteorološko pomlad, nastopi nekajkrat na stoletje.

Letošnjo meteorološko zimo sta sicer spremljali precej nestanovitno vreme in nihanje temperatur. Že prvi dan meteorološke zime se je začel z občasnim naletavanjem snega. To za Slovenijo ni bila prva pošiljka snega, do prvega decembra, ki velja za začetek meteorološke zime, je snežilo že dvakrat, in to v novembru.

Sledil je mesec januar, ki je bil v večjem delu Slovenije eden najtoplejših v zadnjih stotih letih. Po podatkih Arsa je bil glede na izmerjene temperature med drugim in četrtim najtoplejšim. Februar pa sta zaznamovala sneženje in ekstremna ohladitev v zadnjih dneh meteorološke zime.