Prvi primer bolezni modrikastega jezika tudi v Sloveniji?

Bolezen so že potrdili v Avstriji, na kmetiji v severovzhodni Sloveniji na potrditev analiz v referenčnem laboratoriju še čakajo.

Objavljeno
19. november 2015 15.43
M. Š., gospodarstvo
M. Š., gospodarstvo
Ljubljana − Avstrijski organi so pri kravah na treh kmetijah v zveznih deželah Štajerska in Gradiščansko ugotovili bolezen modrikastega jezika, sum na to bolezen pa se je pojavil tudi v Sloveniji, so sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Pristojni avstrijski organi so slovensko upravo o pojavu bolezni modrikastega jezika obvestili včeraj. Prav tako včeraj pa je o sumu na to bolezen pri dveh kravah na severovzhodu Slovenije upravo za varno hrano seznanil Nacionalni veterinarski inštitut. Na kmetiji so že izvedli prve ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni z živalmi; prepovedali so premike živih živali iz območja z omejitvami. Vzorce so poslali v potrditev in določitev serotipa virusa v referenčni laboratorij EU v Veliki Britaniji. To bi bil sicer prvi primer te bolezni v Sloveniji. Rezultate iz angleškega laboratorija pričakujejo sredi prihodnjega tedna.

Bolezen modrikastega jezika je bolezen živali, za katero so dovzetni vsi prežvekovalci, vključno z ovcami, govedom, jelenjadjo in srnjadjo, kozami in kamelidi (kamelami, lamami, alpakami, guanaki in vikunjami), ni pa bolezen nevarna za konje ali prašiče, prav tako ni nevarna za ljudi. Za bolezen so značilne spremembe ustne in nosne sluznice ter roževine parkljev. Bolezen povzroča virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesih mušic, komarjev.

Za bolezen je značilna povišana telesna temperatura živali, slabo počutje, apatičnost, temu pa sledijo razjede v ustni sluznici ter na roževini. Najbolj tipičen znak bolezni je modrikavost jezika.

Zaradi opisanih dogodkov se je včeraj že sestalo državno središče za nadzor bolezni in sprejelo ukrepe v skladu z veljavno zakonodajo. Določili so območje z omejitvami, ki zajema območne urade uprave za varno hrano in veterinarstvo Murska Sobota, Ptuj, Maribor in Celje. Na teh območjih veljajo posebni pogoji za premike dovzetnih vrst živali. Na območju z omejitvami bodo izdali odločbe z ukrepi in obvestila za tiste, na katere se ukrepi nanašajo.