Prvič v letošnji zimi pravi smučarski konec tedna

Na slovenskih smučiščih je bilo v soboto in nedeljo končno toliko smučarjev, kot se jih ponavadi nadejajo v lepih dneh ob koncu tedna.

Objavljeno
29. januar 2007 13.40
Krvavec
Ljubljana – Po doslej topli in bolj kot ne zeleni zimi, saj je bilo snega le za vzorec, so slovenska smučišča prejšnji teden vendarle dočakala sneg in mraz, torej prave razmere za smuko – nekatera, večinoma večja, zgolj boljše, ki so jim omogočile, da so na njih uredili in odprli več smučarskih prog, druga, zlasti manjša, pa sploh možnost, da so jih odprli. Za povrh je bil ves minuli konec tedna sončen, tako da so na smučiščih le imeli obisk, kakršnega je pričakovati v lepih zimskih dneh.

Po dobrem mesecu slabe zimske sezone, ki je spravljala v obup smučarske delavce na Mariborskem in Areškem Pohorju, je bilo minuli konec tedna na omenjenih smučiščih približno sedem tisoč smučarjev; v soboto okoli tri tisoč, včeraj še tisoč več. Poleg njih pa je bilo na Pohorju še precej obiskovalcev, ki so tekli na smučeh, se sankali in se drugače zabavali na snegu.

Po besedah Srečka Jesenška, direktorja Pohorske vzpenjače, so dovolj nizke temperature v prejšnjem tednu omogočile dodatno zasneževanje smučišč s topovi, poleg tega pa je zapadlo do 15 centimetrov naravnega snega. Medtem ko na Arehu že nekaj dni obratujejo vse vlečnice, so na območju Bellevuja po intenzivnem zasneževanju včeraj pognali tudi novo štirisedežnico Poštela in spodnjo sedežnico, tako da je bilo mogoče po Snežnem stadionu smučati do doline. »Ta konec tedna je bil na Mariborskem Pohorju prvi pravi smučarski v letošnji zimi,« je dejal Jesenšek in dodal, da je bila večina smučarjev s progami kar zadovoljna.

V Športnem centru Pohorje je vodja gostinstva in turizma Bojan Gerič pojasnil, da so imeli do sredine januarja nastanitvene zmogljivosti v glavnem zasedene, gostje pa se kljub zeleni zimi niso preveč pritoževali. »Poskrbeli smo za različne animacijske programe, na voljo jim je bilo kopanje v novem gorskem wellness centru, goste pa smo tudi vozili na smučanje na Kope in v Kranjsko Goro ter na izlete po Sloveniji,« je povedal Gerič. Pred sneženjem in ohladitvijo v prejšnjem tednu, ko smuka ni bila več mogoča niti na Arehu, so se, kot je povedal Bojan Gerič, začele vrstiti odpovedi rezervacij, še večje težave pa bodo imeli žičničarji zaradi osipa dnevnih smučarjev. Teh je bilo v prvem mesecu sezone kar 70 odstotkov manj kot ponavadi, zdaj, ko je podoba Pohorja že precej bolj zimska kot pred tednom dni, pa upajo, da se bo njihovo število povečalo.

Več si preberite v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela!