Prvo cepljenje proti raku materničnega vratu

V zasebnem diagnostičnem centru Barsos v Ljubljani so opravili prvo samoplačniško cepljenje proti proti raku materničnega vratu oz. proti humanim papiloma virusom (tipov 6, 11, 16, 18) - HPV.

Objavljeno
19. december 2006 19.09
Ljubljana - V zasebnem diagnostičnem centru Barsos v Ljubljani so danes opravili prvo samoplačniško cepljenje proti proti raku materničnega vratu oziroma proti humanim papiloma virusom (tipov 6, 11, 16, 18) - HPV. Danes pa je svoja priporočila objavila tudi strokovna skupina za pripravo strokovnih priporočil za uvedbo cepljenja proti HPV, ki deluje pod okriljem Inštituta za varovanje zdravja.

V strokovni skupini so v sporočilu za javnost zapisali, da naj se cepivo uporablja za preprečevanje predrakavih sprememb materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2 in CIN 3), raka materničnega vratu, predrakavih sprememb vulve hujše stopnje (VIN 2 in VIN 3) ter anogenitalnih bradavic (kondilomov), povzročenih z genotipi 6, 11, 16 in 18.

Indikacija temelji na dokazu klinične učinkovitosti cepiva v populaciji žensk v starosti 16 do 26 let in na dokazu imunogenosti cepiva v skupini otrok in mladostnikov od 9 do 15 let. Klinična učinkovitost cepiva pri moških ni bila ovrednotena, je še zapisano v današnjem sporočilu strokovne skupine.

Množično cepljenje deklic pod vprašajem

V javnosti pa mnenja o utemeljenosti množičnega cepljenja deklic ostajajo deljena, čeprav so že nekaj časa glasne zahteve zainteresiranih javnosti po splošnem cepljenju. V prid cepljenju pa so se izrekli tudi člani Združenja za ginekološko onkologijo, kolposkopijo in cervikalno patologijo na nedavni okrogli mizi o raku materničnega vratu.

Predstavnik Barsosa Sašo Baričevič je pojasnil, da je bil to prvi primer cepljenja pri njih, upajo pa, da bodo po sledi danes cepljene deklice v prihodnosti opravili še več cepljenj, saj gre za "revolucionarno dejavnost".

Cepljenje proti HPV za sedaj le samoplačniško

Glede na to, da so formalno-pravni pogoji za začetek cepljenja dani, so v Barsosu sklenili začeti s to storitvijo, je pojasnil Baričevič. Prav se mu namreč zdi, da se s tem začne čim prej. Cepljenje proti HPV je za sedaj v Sloveniji možno le samoplačniško, Baričevič je navedel, da komplet treh cepljenj stane od 350 do 380 evrov, kar je bolj dostopna cena kot na primer v Avstriji, kjer komplet cepljenj stane okoli 650 evrov, ali v Nemčiji, kjer se cena giblje okoli 460 evrov.

Cepivo je sicer na voljo, na ministrstvu pa v sporočilu za javnost poudarjajo, da ne oni in ne IVZ ne odločajo o posameznem ukrepu zdravnika, ki opravi zdravstveno storitev. Zdravnik storitev opravi po temeljiti presoji, da je korist za pacienta večja od tveganja, za kar je strokovno odgovoren, odločitev pa je tudi na starših deklic, ki bi jih želeli cepiti, še poudarjajo na ministrstvu.

V minulih dneh so sicer občinski svetniki občine Komenda pri sprejemanju proračuna sprejeli tudi predlog župana Tomaža Drolca, da 1,5 milijona tolarjev namenijo cepljenju deklet v osmem in devetem razredu osnovne šole proti HPV. V občini Komenda je deklet v tej starosti okrog 50. Njim in njihovim staršem naj bi prav danes na okrogli mizi pojasnili vse o virusu, bolezni in novem cepivu. Na omenjeni občini pričakujejo, da se bo za brezplačno cepljenje, ki naj bi potekalo še konec tega leta oz. v začetku prihodnjega, odločilo vsaj 40 deklet oz. njihovih staršev.