Prvo pustolovsko energetsko igrišče pri nas

Na igrišču se bodo otroci skozi igro poučili o obnovljivih in neobnovljivih virih energije.

Objavljeno
08. december 2014 17.54
Rudarska vas
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Velenje - V sredo bodo v Sončnem parku na zelenici ob Vili Rožle odprla novo otroško igrišče Rudarska vas. Gre za igrišče, ki bo prvo tematsko igrišče z energetsko optimiziranimi otroškimi igrali v Sloveniji. Mestna občina Velenje ga je zgradila v okviru pilotne investicije projekta CUL-Energy 4 Kids, ki je financiran iz programa čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo.

Na igrišču se bodo otroci skozi igro poučili o obnovljivih in neobnovljivih virih energije, energijski učinkovitosti ter varčevanju z energijo. Igrala so zasnovana tako, da otroci z gibanjem proizvajajo svetlobo ali poganjajo igrala: s spustom po žičnici sprožijo vrtenje spiral, s sprehodom skozi tunel prižgejo luči, z nalaganjem lignita na vozičke žažarijo luči na energijsko optimiziranih tablah.

Dodaten vir energije na igrišču je sončna svetloba, ki jo v električno energijo pretvarjajo fotovoltaični paneli. Zamisli za razvoj energijsko optimiziranih igral so pod vodstvom mentorjev predlagali kar otroci sami. »Z igriščem smo želeli otroke in mladostnike opozoriti tudi na pomen lokalnega vira energije - šaleški lignit, zato smo prostor za igro uredili na temo rudarjenja v Šaleški dolini ter ga poimenovali Rudarska vas,« so povedali na občini.