Ptujski mamograf za DORO

Na Ptuj bodo na preventivna slikanja prihajale ženske iz 23 občin od Središča ob Dravi preko Ormoža, Cerkvenjaka, Zavrča.

Objavljeno
14. december 2015 16.58
bsa_Kadivec
Franc Milošič
Franc Milošič

Ptuj - Po več kot dveh letih je v ptujski bolnišnici novi mamograf le začel delati. Včeraj so z njim slikali prve ženske v okviru presejalnega programa za raka dojk DORA. Ptujska bolnišnica dr. Jožeta Potrča je namreč prva izpolnila pogoje, ki jih postavljala načrt za razširitev mreže DORA v letih 2015 do 2020.

Na Ptuj bodo na preventivna slikanja prihajale ženske iz 23 občin od Središča ob Dravi preko Ormoža, Cerkvenjaka, Zavrča pa vse do Makol in Starš. Na tem območju v starostnih skupinah za presejalni program živi preko 12.600 ženak, kar pomeni, da bodo na Ptuju z novim mamografom na leto slikali preko 5 tisoč žensk.

Za novi mamograf so v letu 2013 zbrale večino denarja članice ptujskega društva Soroptimist, manjkajoči del pa je dodala bolnišnica sama. Zdaj je to prvi mamograf, s katerim se mreža Dora razširja in postaja dostopnejša. Na Ptuju nastale slike bodo odčitavali radiologi Onkološkega inštituta v Ljubljani, kjer bodo opravljali tudi morebitne potrebne nadaljnje obravnave.