Pukšiča zamenjal Pelikan

Franca Pukšiča bo na položaju državnega sekretarja v uradu vlade za Slovence v zamejstvu zamenjal Zorko Pelikan. Z delom bo začel 1. decembra

Objavljeno
24. november 2005 17.47
Zorko Pelikan prihaja na mesto, ki ga je izpraznil Franc Pukšič
Ljubljana - Vlada je za novega državnega sekretarja v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu imenovala Zorka Pelikana. Delo bo nastopil 1. decembra, na položaju pa bo zamenjal Franca Pukšiča, ki je odstopil julija zaradi nesoglasij z vlado. Pelikan se tako vrača na mesto, ki ga je pred petimi leti že zasedal, le da je takrat urad sodil v pristojnost zunanjega ministrstva. Na položaj državnega sekretarja za Slovence v zamejstvu in po svetu je bil imenovan julija 2000 v času vlade Andreja Bajuka, nazadnje pa je bil konzul na generalnem konzulatu v Trstu.

Slovenska manjšina v Italiji zadovoljna

Krovna organizacija slovenske manjšine v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), je že čestitala novoimenovanemu državnemu sekretarju za Slovence v zamejstvu in po svetu Pelikanu. Kot so v SKGZ zapisali v sporočilu za javnost, je Pelikan dober poznavalec manjšinske problematike in je z veliko mero občutljivosti in preudarnosti deloval v smeri iskanja dialoga in sinteze med različnimi potrebami in realnostmi Slovencev zunaj meja matične domovine.

Spomnimo, da je Pukšič s položaja odstopil 20. julija. Kasneje je glede svojega odstopa dejal, da z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom nista "dosegla tistega, kar smo si mi predstavljali", Rupel pa po njegovem mnenju nima dovolj posluha za Slovence zunaj meja države. Pukšič se zdaj vrača v poslanske klopi.