Pukšičevi noveli se obeta zavrnitev

Poslanci so po skrajšanem postopku obravnavali predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki bi po nameri predlagatelja Franca Pukšiča uredil položaj okoli 5000 učiteljev z višješolsko izobrazbo.

Objavljeno
20. oktober 2009 14.41
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Poslanci so po skrajšanem postopku obravnavali predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) poslanca SLS Franca Pukšiča. Predlogu, ki bi po nameri predlagatelja uredil položaj okoli 5000 učiteljev z višješolsko izobrazbo, v poslanskih skupinah večinoma nasprotujejo.

 

Kot je pojasnil Pukšič, je letos sprejeta vladna novela ZOFVI sicer uredila vprašanje položaja ravnateljev s šesto stopnjo izobrazbe, ni pa odpravila neenakosti pri učiteljih z enako izobrazbeno stopnjo. Poslanec SLS je prav tako spomnil, da se je zahtevana izobrazba pedagoških delavcev tudi v tujini zviševala, a se je v podobnih primerih učiteljeva izobrazba izenačevala z novimi pogoji.

 

Poleg tega je kot "diskriminatorno in ponižujoče" označil prakso, po kateri v primeru prekinitve delovnega razmerja za dalj kot 90 dni ti učitelji izgubijo možnost zaposlitve v vzgoji in izobraževanju.

 

Državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) Alenka Kovšca je nasprotno od Pukšiča menila, da gre pri predlogu za slabšo ureditev od tiste, ki so jo sprejeli letos in je začela veljati avgusta. Po njenih besedah aktualni ZOFVI že predvideva zaščito učiteljev, ki po novem nimajo več ustrezne izobrazbe, v smislu njihovega enakovrednega kandidiranja na razpisih.

 

Poleg tega je državna sekretarka navedla, da veljavni zakon med drugim določa, da tudi trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve neprekinjenega opravljanja dela na področju vzgoje in izobraževanja, s tem pa ščiti delavce, ki bi jim npr. kot tehnološkim viškom prenehala delovna razmerja ob koncu šolskega leta, pa bi se jeseni zaposlili v drugem zavodu.

 

V koalicijskih poslanskih skupinah SD, Zares in DeSUS podpirajo sklep matičnega odbora DZ, da predlog novele ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Franco Juri (Zares) je dejal, da imata kakovost in usposobljenost učiteljev prednost pred demagogijo.

 

V SDS, SLS in SNS so nasprotno napovedali podporo Pukšičevemu predlogu.

 

Poslanke in poslanci so v nadaljevanju današnje seje obravnavali tudi novosti, ki jih vlada predvideva glede pravil fundacije za financiranje športnih organizacij. Kovšca je pojasnila, gre za uskladitev omenjenih pravil z novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki jo vlada še za letošnje leto pripravlja za obravnavo v DZ.

 

Soglasje k spremembam in dopolnitvam pravil omenjene fundacije so napovedali v večini poslanskih skupin.

 

O obeh točkah dnevnega reda bodo poslanci odločali danes v okviru glasovanj.