»Rad bi pomagal materam z otroki, da bo narod napredoval«

Vincenc Draksler za ureditev materinskega doma v Kranju prispeval 443.000 evrov.

 

Objavljeno
15. maj 2017 19.41
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – V središču Kranja so v lepi vili z vrtom danes uradno odprli nov materinski dom Gorenjske, v katerem bo prostora za šest žensk z otroki, ki so se znašle v hudi stiski. Denar za hišo je podaril znani donator Vincenc Draksler, ki je doslej za različne socialne programe Kranju doniral že 2,5 milijona evrov.

Ob otvoritvi je Vincenc Draksler, ki je za nakup vile in njeno ureditev doniral 443.000 evrov, dejal, da je »moje življenje že mimo«. Prihrankov, ki jih je ustvaril v življenju, ne bo razdelil med sorodnike, ampak jih bo porabil za socialne programe. »Rad bi pomagal materam z otroki, da bo narod napredoval«, je dejal Vincenc Draksler.

Kot je ob otvoritvi dejala vodja programa varna hiša v Društvu za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja, Varna hiša Gorenjske Vilma Regovc, je materinski dom od leta 2010 deloval na Jesenicah. V tem obdobju so v materinskem domu sprejeli 150 uporabnikov (60 žensk in 90 otrok), ki lahko v domu ostanejo do največ enega leta. Regovčeva je ob tem izpostavila, da gre na Gorenjskem za edinstven sistem zagotavljanja denarja za delovanje materinskega doma, saj ga poleg pristojnega ministrstva podpira prav vseh 18 gorenjskih občin, pa tudi donatorji. »Na Jesenicah smo imeli lepe bivalne prostore, najbolj pa smo pogrešali zunanje površine. Ves čas smo iskali hišo z zelenico. Zdaj je hiša našla nas«, je dejala.

V materinskem domu na Jesenicah so lahko naenkrat sprejeli štiri ženske z otroki, ki so jim nudili pomoč, v Kranju bodo lahko sprejeli do šest žensk z otroki hkrati. Zaradi premalo prostora so letos 11 prosilk za sprejem zavrnili. Kot je dejala Vilma Regovc morajo za financiranje pridobiti dodatna sredstva, ki jih za delovanje materinskih domov, razdeli ministrstvo.

Otvoritve se je udeležila tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, ki je povedala, da objekt kaže na pomen sodelovanja države in lokalne skupnosti. Kjer sodelujejo še donatorji, gre precej lažje, je dodala ministrica. V modelu sodelovanja z donatorji imajo največ stikov s podjetji, ki podpirajo določene programe, primer sodelovanja Vincenca Drakslerja s fundacijo pa je specifičen in edini takšen v Sloveniji.