Radioaktivni kostanj vrgli državi v roke

Pričakovati je, da krški občinski svet na ponedeljkovi seji ne bo podal pozitivnega mnenja k izboru različice odlagališča za radioaktivne odpadke.

Objavljeno
24. februar 2007 07.00
Jedrska elektrarna Krško
Krško – Postopek priprave državnega lokacijskega načrta za odlagališče radioaktivnih odpadkov v neposredni bližini Jedrske elektrarne Krško se bo, če lahko sklepamo po stališčih občine Krško in koordinacijskega odbora lokalnega partnerstva,
najverjetneje ustavil.

Pričakovati je, da krški občinski svet na ponedeljkovi seji ne bo podal pozitivnega mnenja k izboru različice odlagališča, kar naj bi bila osrednja tema druge prostorske konference za pripravo lokacijskega načrta. V Krškem od države najprej želijo odgovore, ali bo odlagališče zgrajeno tudi za hrvaško polovico odpadkov, kaj je z drugim blokom nuklearke in kdo je pristojen za vprašanje izselitve krajanov Vrbine.

Občina je v postopku priprave lokacijskega načrta pripravila številne smernice glede infrastrukturne ureditve v okolici elektrarne in tehničnih rešitev pri gradnji odlagališča. V študiji različic, ki opredeljuje najboljšo rešitev s tehničnega, ekonomskega in varnostnega vidika, sta se pripravljavca Acer in Savaprojekt do smernic opredelila zgolj načelno. Torej, katere usmeritve občine je smiselno upoštevati in katere niso predmet lokacijskega načrta. Gre za strateški dokument, ki bo podlaga za nadaljevanje postopka, pravi Miran Veselič, direktor agencije za radioaktivne odpadke (Arao).

Več o tem si preberite v sobotnem tiskanem delu.