Radiotelevizija Slovenija v nemilosti vlade

Vlada se je za znižanje RTV-prispevka odločila na lastno pest. Zaradi 1,2 evra na mesec bo treba ukinjati oddaje.

Objavljeno
23. avgust 2012 21.32
lvi*RTV
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – »Vlada znižuje RTV-prispevek za deset odstotkov in s tem zategovanje pasu v javnem sektorju širi tudi na RTV Slovenija. Prihranek ostane gospodinjstvom.« Tako je danes še med sejo vlade na družabnem omrežju zapisal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Vlada se je za »varčevalni ukrep« odločila na lastno pest. Izvedeli smo, da na RTV niso niti približno vedeli, da jih kaj takega čaka. Sami so namreč imeli z RTV-prispevkom drugačne oziroma celo nasprotne načrte – želeli so ga povišati ali vsaj ohraniti na dosedanji višini. Na vlado, pristojno ministrstvo in državni zbor so poslali več dopisov in jih pozivali k pravočasni določitvi ter zakonski ureditvi višine RTV-prispevka od 1. januarja 2013, a odgovora niso prejeli. Po prvi oceni vodstva RTV bo znižanje imelo za gospodinjstva sicer zanemarljiv učinek (15,24 evra prihranka na leto), za RTV Slovenija pa zelo hude finančne in programske posledice.

Začetek ukinjanja

RTV-prispevek je eden najpomembnejših virov financiranja javne radiotelevizije, saj pomeni več kot polovico vseh prihodkov. Preostali prihodki so še oglaševanje, sofinanciranje države ter finančni in drugi komercialni prihodki. Od 1. januarja znaša prispevek 12,75 evra, od 1. januarja 2013 pa bo znašal 11,48 evra.

»To bo zelo prizadelo delovanje javnega zavoda, saj bo pomenilo zelo radikalno zmanjševanje celotne programske ponudbe in tudi drugih dejavnosti. Kakšno bo to krčenje, je v tem trenutku težko oceniti, saj je za to potrebna natančnejša analiza in priprava povsem novih izhodišč za programsko-poslovni načrt za leto 2013, ki ne bodo predvidevala le redefinicije, temveč tudi ukinjanje programskih vsebin in dejavnosti,« napovedujejo na RTV Slovenija, kjer bodo zaradi odločitve vlade ostali brez 9,2 milijona evrov na letni ravni. S tako zmanjšanimi finančnimi sredstvi pa zagotovo ne bodo mogli zagotavljati javne službe v obsegu in okviru, ki jo določa zakon o RTV, ocenjujejo na RTV.

O »pomoči« gospodinjstvom v kriznih časih, kar kot enega od razlogov za znižanje prispevka navaja vlada, pa sicer zakon o RTV že sam po sebi določa, da so plačila prispevka oproščeni vsi, ki so socialno ogroženi.

Burni odzivi

Potem ko se je novica razširila v javnosti, je na družabnem omrežju završalo. Tako se je oglasila tudi nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca (v času njenega ministrovanja so odmrznili še iz časa prve Janševe vlade zamrznjen RTV-prispevek) in zapisala, da gre za »politično ubijanje RTV«. Poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta pa je ministru Turku odvrnila: »Zakaj ne znižate cen pogonskih goriv, da bi gospodinjstvom ostalo več? Saj državno podjetje vlaga milijone v nov medij.« Znano je, da prav v tem času hčerinska družba državnega Telekoma ustanavlja novo komercialno televizijo, za katero je že namenila 15 milijonov evrov.