Radon v ribniški šoli

Težavo rešujejo s prezračevanjem in sanacijo, šolarji pa niso ogroženi.

Objavljeno
17. oktober 2014 12.36
S. M., Delo.si, STA
S. M., Delo.si, STA

V pritlični učilnici najmanjše izmed treh stavb ribniške Osnovne šole dr. Franceta Prešerna so maja izmerili visoko prisotnost oziroma 8000 bekerelov radona v kubičnem metru zraka. Manjšo koncentracijo so izmerili tudi v knjižnici, poroča STA.

Šolarji niso ogroženi, prostor pa naj bi sanirali še letos, je ravnateljica Andreja Modic povedala za STA.

Pritlična učilnica tako imenovane stavbe A je prazna, pouka pa v njej letos niso izvajali. V šestih učilnicah drugega in tretjega nadstropja pa poteka pouk predvsem prvega in drugega razreda.

Ob koncu lanskega šolskega leta, ko so v stavbi izvajali meritve prisotnosti radona, so v pritlični učilnici zaznali njegovo povečano koncentracijo. Ker v njej niso izvajali pouka, niso potrebovali nadomestnega prostora.

Manjšo koncentracijo radona so izmerili v knjižnici, ki je ravno tako v pritličju. Po odločbi pristojnega inšpektorata je zadrževanje v njej dovoljeno do štiri ure na dan.

Prostore prezračujejo, lotili pa so se tudi njihove sanacije. Če bodo pravočasno dobili vso dokumentacijo in če ne bo kakšnih zapletov, pa bi jo lahko končali že letos.

Po neuradnih informacijah bi bil lahko vzrok za pronicanje nevarnega plina neprimerno nasutje pod stavbo, o čemer ravnateljica sicer ne ve ničesar. Stavbo so zgradili v začetku prejšnjega stoletja, leta 1997 pa so jo obnovili, še poroča STA.