Radovič ni prekršil svojih pooblastil

Programski svet RTVS je sprejel sklep, da urednik Petar Radović ni kršil svojih pooblastil, ko je dal iz oddaje Hri-bar izrezati del, ki je govoril o Jožetu Možini. So pa istočasno sklenili, da je bil sam poseg nepotreben.

Objavljeno
27. oktober 2009 20.07
Jože Možina direktor TV Slovenija
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Kot je uvodoma povedal Jernej Pikalo, ki je skupaj s še dvema članoma tudi podal pobudo, da programski svet obravnava dogodek, v 40 sekundah, kolikor je bil dolg izrezani sporni del oddaje, ni bilo ničesar takega, kar bi lahko bilo sporno. Sam se, kot je dejal strinja, da ima urednik pravico, da to naredi, vendar v tem primeru po njegovem Petar Radović ni imel prav.

Predsedniku programskega sveta Stanetu Grandi se zdi nedopustno, da se v oddaji na tako vulgaren način "obračunava z zaposlenimi v hiši". Omenjeni primer po njegovem sicer ni bil najbolj grob primer takšne zlorabe, vendar pa po njegovem "tudi ne naiven. Če nekoga označiš za kandidata za predsednika NSi, potem je to namigovanje, da je naklonjen tej stranki in tej struji. In to slabo vpliva na ugled televizije," je dejal.

Ivan Štuhec je ocenil, da sta satira in humor eno, vulgarnosti ter zlorabljanje satire in humorja za lastne politične interese, pa drugo. Tudi on pa se je strinjal, da je bil omenjeni primer morda "najbolj nedolžen prekršek v nizu prekrškov, ki so bili narejeni".

Glede na ocene, da je bil omenjeni primer eden od blažjih spornih primerov, ki so bili predvajani v Hri-barju, sta se Slavko Bobovnik in Pikalo vprašala, zakaj vodstvo hiše ni ukrepalo že prej, in zakaj se je odzvalo šele sedaj. Direktor TV Slovenija Jože Možina je pojasnil, da so ukrepali že prej, konkretno, ko so prepovedali, da se v oddajo kot lik uvede eno izmed voditeljic TV Dnevnika. "V zadnjem času pa so zadeve znova postale zelo konkretne, zato je Radovič ukrepal," je dejal.

Peter Jančič je še opozoril, da ima urednik na voljo različna sredstva, da ukrepa v takšnih primerih, vendar pa Radovič po njegovem tokrat ni izbral ravno najboljšega. Po njegovem bi moral namreč pred posegom v oddajo za to dobiti dovoljenje njenega urednika.