Radovljiški knjižnici prednost pred zakonitostjo

Nadzorni odbor občine Radovljica se bo danes seznanil z ugotovitvami o nezakonitostih pri gradnji nove knjižnice.

Objavljeno
18. september 2013 20.57
Knjižnica Radovljica
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Radovljica – Po ugotovljenih nezakonitostih pri sklepanju pogodb za gradnjo knjižnice v Radovljici občina ni ukrepala, da bi jih odpravila, temveč so se svetniki aprila odločili za nadaljevanje projekta. Približno pol leta po tem se bo s knjižnico danes ukvarjal občinski nadzorni odbor (NO).

Občina je pod županom Jankom Stuškom v javno-zasebnem partnerstvu za območje Vurnikovega trga (zasebniki gradijo stanovanja, občina pa knjižnico) prevzela več tveganj kot zasebni (podjetji Perina in SGP Tehnik), poleg tega izvajalcev niso iskali z javnim naročanjem, je pokazala revizija podjetja JHP. Kljub temu, da so bile ugotovitve revizije v gradivu za sejo, so se svetniki aprila odločili za nadaljevanje projekta, občinska uprava z županom Cirilom Globočnikom pa ni ukrepala.

»Prevladalo je mnenje, da bi se tudi ob razdrtju pogodbe pojavilo veliko novih vprašanj, ki bi zaključek investicije odložila za nedoločen čas,« pravi direktor občinske uprave v Radovljici Matjaž Erjavec in dodaja, da bi bile »posledice pravno in finančno nepredvidljive, problem pa še vedno ne bo rešen. Zato smo se odločili, da je z investicijo treba nadaljevati z vso previdnostjo in na pregleden način.« Odgovor občine torej pomeni, da so zadeve preveč zapletene, da bi o nezakonitostih obvestili organe pregona in pravosodja, saj bi to pomenilo, da nove knjižnice v Radovljici še dolgo ne bo in bi bile knjige, knjižničarji ter uporabniki še dolgo obsojeni na neustrezno sedanjo knjižnico.

Svetnik pozval NO k ukrepanju

Občinskega svetnika Marjana Vidica preseneča, da se NO ni samoiniciativno lotil nadzora sklenjenih poslov in pogodb. Predsednik NO Jernej Kolman je povedal, da tega niso imeli v programu dela, ki so ga sprejeli na začetku leta, zato bi lahko opravili le izredni nadzor. Tudi če bi ugotovili nepravilnosti, bi občinski upravi izdali priporočila ali predloge, drugače pa ne morejo ukrepati, je pojasnil Kolman, ki pravi, da je »nadzorni odbor kot pes brez zob«. Na vprašanje zakaj bodo o knjižnici razpravljali šele pol leta za svetniki, je Kolman odgovoril, da so Vidičeva vprašanja prejeli šele 25. julija letos, med poletnimi počitnicami pa odbor ni zasedal.

»Če bi nadzorni odbor ugotovil nepravilnosti in bodo sprejeti nedvoumni ukrepi za njihovo odpravo, jih bo občinska uprava upoštevala in izvajala,« pravi Erjavec. Po njegovem prodaja dela prostorov knjižnice v pritličju ostaja ena od možnosti, ki bi omogočila čimprejšnje dokončanje. Občina bo za nadaljevanje gradnje najela milijon evrov posojila (odobritev finančnega ministrstva že imajo). »Cilj je, da v prihodnjem letu nadaljujemo in zaključimo gradnjo objekta knjižnice«, je dejal Erjavec.