Rajko Kenda pred drugim poskusom razrešitve

Vroča anonimka: Na specializiranem državnem tožilstvu so potrdili prejem ovadbe zoper strokovnega direktorja Pediatrične klinike.

Objavljeno
09. junij 2017 23.24
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – V ponedeljek ob pol devetih je Rajko Kenda, strokovni direktor Pediatrične klinike vabljen h generalnemu direktorju UKC Ljubljana Andražu Kopaču. Sklepa, da ga bodo poskusili spet odstaviti, saj se sestanka lahko udeleži z odvetnikom.

Prvi poskus razrešitve Rajka Kende je vodstvu UKC marca spodletel. Kendi se zdi podlo, da vztrajajo pri postopkih, in to zgolj slaba dva meseca pred iztekom njegovega mandata. Pravi, da bo to še ena nova afera, ki v zdravstvu trenutno vsekakor ni potrebna. Ne verjame, da bi lahko bila tudi tokrat vzrok za razrešitev smrt 14-letnega fanta septembra lani, češ da postopki v zvezi s tem še niso zaključeni. Ko ugiba, kaj bi še lahko bilo v ozadju naglice, da se ga rešijo, izpostavi tudi predvolilna kupčkanja, češ da je očitno treba žrtvovati nekaj posameznikov. Drugih vzrokov ne najde, saj pravi, da mu še noben okostnjak ni padel iz omare. S kritikami na račun svojega dela se ne strinja in vztraja, da se namerava posloviti častno. Vodstveni mandat bi se mu iztekel konec avgusta, delovna doba pa novembra. »Objavljen je bil že razpis za moje mesto, a se nihče ni javil,« je povedal Kenda.

Na grbi ima še ovadbo

Dan odprtih vrat, ki bi ga morali na pediatrični kliniki imeti prihodnji teden, so danes preložili na jesen. Uradno zaradi zasedenosti predavalnice, neuradno pa zaradi vročega dogajanja. Kenda v šali pravi, da bi bil tisti dan idealna priložnost, da ga direktor vrže ven, ne da bi ga poškodoval, saj bodo vrata odprta. Sicer pa je proti njemu vložena tudi ovadba.

V ovadbi, ki je nastala na podlagi anonimnega pisma, je bilo Kendi očitano nepregledno poslovanje in sumljivo sodelovanje s podjetjem Marand.

V UKC Ljubljana brez tolerance do korupcije

Rajko Kenda je bil obveščen, da se ovadba nanaša na anonimko, ki so jo že objavili nekateri mediji, prejeli pa smo jo tudi na Delu. Za več podatkov nas je napotil na službo za odnose z javnostmi.

Strokovni direktor Pediatrične klinike je bil obveščen, da se ovadba nanaša na anonimko, ki so jo že objavili nekateri mediji, prejeli pa smo jo tudi na Delu. Za več podatkov nas je napotil na službo za odnose z javnostmi UKC Ljubljana.

Tam so v začetku junija povedali, da z ovadbo niso seznanjeni. Posredovali smo jim informacije Rajka Kende in jih vprašali, ali je res, da bodo skupaj s podjetjem

Marand, tudi omenjenim v anonimki, tožili Portal Plus, ki je objavil anonimko.

Prejeli smo drug odgovor: »UKC Ljubljana posluje transparentno in brez tolerance do kakršnekoli korupcije. V primeru suma na nepravilnosti pri poslovanju zadeve predamo notranjim revizijskim organom ali pa ustreznim zunanjim preiskovalnim organom. Anonimno pismo smo takoj predali organom pregona. Nadaljnjih poslovnih odločitev ne komentiramo.«

Lažnive navedbe

V anonimnem pismu sta bili Kendi očitani nepregledno poslovanje in sumljivo sodelovanje s podjetjem Marand. To je na Portalu Plus prek odvetniške pisarne Zakonjšek že zahtevalo objavo popravka, češ da je anonimno pismo lažno in polno neutemeljenih navedb, ki grobo in protipravno posegajo v ugled družbe Marand in njenih zakonitih zastopnikov. »Nekateri očitki so celo tako grobi in neresnični (npr. očitek o izsiljevanju s posnetki določenih oseb), da že njihov zapis predstavlja kaznivo dejanje, kar je najbrž razlog, da so izmišljotine zapisane pod krinko anonimnosti,« so zapisali v popravku, anonimka pa na Portalu Plus ni več dostopna.

Tudi v Reporterju, kjer so anonimko povzeli, so bili iz odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, ki jo je pooblastil UKC, pozvani k prenehanju

protipravnih posegov v ugled in dobro ime UKC. Zdaj bosta, če se ovadba res nanaša na anonimko, resničnost njene vsebine presojali tožilska in kriminalistična stroka.

Nov poskus razrešitve

Medtem pa se Rajko Kenda bojuje, da bi brez razrešitve dočakal konec mandata. Spomnimo. Andraž Kopač, generalni direktor UKC, je marca izdal predlog za razrešitev Kende, a ga je kmalu umaknil, čeprav v bolnišnici ostajajo pri ugotovitvah, da je bila smrt 14-letnega fanta 2. septembra 2016 posledica neustreznega vodenja bolnika, k temu pa so vodile predvsem neurejene sistemske razmere na kliniki.

Izredni interni strokovni nadzor je v zvezi s tem izpostavil tudi vlogo Kende. Ta vztraja, da postopek nadzora, ki je bil podlaga za razrešitev, ni bil voden v skladu s pravilnikom, v postopku ni imel možnosti povedati svojega. Vodstveni mandat se mu izteče konec avgusta, delovna doba pa novembra. »Objavljen je bil že razpis za moje mesto, a se ni javil nihče,« je povedal Kenda, ki bo v ponedeljek očitno prejel nov predlog razrešitve s položaja.

Kardiologi na udaru

Po zanesljivih informacijah se je po nekajmesečni bolniški odsotnosti na delo za krajši delovnik vrnil kardiolog Uroš Mazić, lečeči kardiolog umrlega fanta, ki je po internem nadzoru prejel pisno opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. A ne dela več na kardiološkem oddelku pediatrične klinike, pač pa na nefrološkem. Premestilo ga je vodstvo UKC. To ima pravico delavce za tri mesece horizontalno premeščati glede na potrebe, je pojasnil Kenda, ki se s premestitvijo ni strinjal. Zdi se mu nedopustno, da se izvajajo tovrstni ukrepi, še preden je krivda zdravnika dokazana, postopki pa še niso končani. Zato Kenda nestrpno pričakuje poročilo zunanjega nadzora, ki ga bo opravila Zdravniška zbornica.

Zdenka Čebašek Travnik, predsednica zbornice, je za Dnevnik pred časom pojasnila, da strokovnjake, ki bodo sodelovali pri nadzoru, iščejo tudi v tujini in da prej kot v nekaj mesecih sklepov ni pričakovati. Težava je tudi v tem, da sedanja pooblastila zbornice omogočajo le nadzor nad delom konkretnega zdravnika, ne pa nad delom celotnega oddelka. Kot je še povedala Čebašek Travnikova, to rešujejo tako, da ustanovo, kjer naj bi izvedli nadzor, prosijo za imena zdravnikov, ki so sodelovali pri pacientovem zdravljenju.

Sedanji vodja oddelka za kardiologijo Tomaž Podnar pa je vodstvo UKC seznanil, da namerava odstopiti, če se razmere ne bodo kmalu uredile. Sodelovanje s tujim kardiološkim centrom še vedno ni podpisano, pesti jih tudi kadrovska stiska. Poleg premestitve Mazića je odpoved podala tudi zdravnica, ki jo je Kenda pred časom zaposlil mimo razpisa, o čemer smo v Delu že poročali. Podnar ji ni hotel odobriti izobraževanja v tujini, zato se je odločila oditi.