Rak - ovinek na poti življenja

Prihodnji teden bo pod geslom Rak - ovinek na poti življenja potekal teden boja proti raku. Akcija je namenjena osveščanju javnosti o rakavih boleznih.

Objavljeno
04. marec 2007 11.20
Onkološki inštitut Ljubljana
Ljubljana - Prihodnji teden bo pod geslom Rak - ovinek na poti življenja potekal teden boja proti raku. Akcija, ki jo pripravlja Zveza društev za boj proti raku, je namenjena osveščanju javnosti o rakavih boleznih. Med številnimi aktivnostmi bodo potekali tudi dnevi odprtih vrat na Onkološkem inštitutu in na Zvezi slovenskih društev za boj proti raku. Ta bo v sredo med 10. in 13. uro odprla tudi telefonsko linijo (01- 430 97 80), na kateri bodo na vprašanja odgovarjali zdravniki onkologi.

V tem tednu se bodo lahko zainteresirani v torek udeležili dneva odprtih vrat Onkološkega inštituta, kjer bodo predstavili zgodovino delovanja inštituta. Dodatne informacije o problematiki rakavih obolenj bodo obiskovalci izvedeli na predavanjih, organizirali pa bodo tudi ogled inštituta. V četrtek pa bo v prostorih ministrstva za zdravje potekala slavnostna seja Zveze slovenskih društev za boj proti raku, na kateri bodo podelili plakete in priznanja. Poleg tega bodo po trgovinskih centrih po Sloveniji s pomočjo sodelavcev društev za boj proti raku in srednjih zdravstvenih šol predstavili samopregledovanje dojk in mod na modelih.

Značilna nenadzorovana delitev celic

Rak je skupno ime za več kot dvesto malignih bolezni, ki so po svetu in v Sloveniji različno pogoste. Za to bolezen je značilna nenadzorovana delitev celic. Delitev celic je v človeškem organizmu normalen proces, vendar pa le toliko, kolikor je to potrebno za normalno, fiziološko obnavljanje starajočih se celic. Pri rakavih celicah pa se delitev celic ne ustavi, zaradi nenadzorovane delitve se rakave celice pogosto razširijo v tkivo v njegovi bližini. Lahko se razširijo (metastazirajo) tudi v oddaljene organe, preko krvnih ali limfnih žil.

Med vzroki smrti na drugem mestu

Med vzroki smrti je rak na drugem mestu, takoj za boleznimi srca in ožilja. Po ocenah strokovnjakov Mednarodne agencije za raziskovanje raka je bilo leta 2000 po svetu 10,1 milijona novih primerov raka, od tega 5,3 milijona med moškimi in 4,7 milijona med ženskami. Za rakom je umrlo 6,2 milijona ljudi (4,7 milijona moških in 2,7 milijona žensk). Po incidenci so po svetu najpogostejši raki pljuč, debelega črevesa in danke, želodca in jeter, v Sloveniji pa raki debelega črevesa in danke, pljuč in dojk. Polovica vseh rakov je posledica načina življenja in okolja.

Svetovna stroka ocenjuje, da je v revnih deželah četrtina vseh rakov posledica kroničnih infekcij, polovica pa posledica kajenja cigaret. V deželah blagostanja so najpogostejši dejavniki tveganja za raka kajenje cigaret, prekomerno uživanje alkohola, neuravnotežena in kalorično prebogata hrana ter premajhna telesna dejavnost.

Med najpomembnejšimi vzroki za večanje njihovega števila so staranje prebivalstva, vedno boljše diagnostične metode, ki odkrivajo več rakavih bolezni, pa tudi večja izpostavljenost prebivalstva nevarnostnim dejavnikom. Podatke o raku v Sloveniji že petdeset let zbira in analizira Register raka za Slovenijo pri Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Izboljšuje se preživetje bolnikov z rakom

Podatki iz registra kažejo, da je v zadnjih letih za rakom zbolelo več kot 10 tisoč prebivalcev Slovenije, umrlo pa okoli pet tisoč. Po podatkih registra je mogoče predvideti, da bo od rojenih leta 2003 za rakom do 75. leta starosti zbolel vsaj eden izmed treh moških in ena izmed štirih žensk. Najpogostejša oblika rakavega obolenja pri moški populaciji je pljučni rak, pri ženskah pa rak dojk. Vse večji postaja tudi skupni delež raka debelega črevesja in danke. Na drugi strani pa se izboljšuje tudi preživetje bolnikov. Tako je bilo na primer pri moških, zbolelih v obdobju 1998-2000, relativno petletno preživetje 47-odstotno, pri ženskah pa 63-odstotno.