Rakuschev mlin bi lahko še stal

Rušenje v naglici: Lidl je predlagal zaščitni zid, a se je občina raje odločila za takojšnje ukrepanje.

Objavljeno
11. december 2014 19.21
Rakluschev mlin
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Celjski Remont pospravlja ruševine Rakuschevega mlina, v Lidlu pa so potrdili, da so županu Bojanu Šrotu ponudili rešitev, po kateri stavbe ne bi bilo treba tako hitro porušiti. Šrot medtem napoveduje upravni spor zaradi odločbe ministrstva, da mora Celje zaradi izgube spomenika dediščine plačati 1,7 milijona evrov izravnave.

Sredi novembra je Mestna občina Celje prejela odločbo gradbene inšpekcije, da mora mlin zaradi nevarnosti porušitve odstraniti v dveh mesecih, nekaj dni kasneje pa še soglasje ministrstva za kulturo, da ga lahko poruši. Čeprav je bil skrajni čas za rušenje 13. januar, je občina rušenje začela 2. decembra, končano pa je bilo 6. decembra. V prvih dneh rušenja je občina prejela dve pobudi domačih strokovnjakov, kako bi lahko mlin zavarovali pred rušenjem.

Ponujene rešitve niso sprejeli

Čeprav je župan Bojan Šrot v četrtek dejal, da mu je žal izgube mlina in da si je želel vsaj delne ohranitve, smo odkrili, da so obstajale tudi drugačne rešitve. Tiskovna predstavnica Lidla Tina Cipot je potrdila, so 26. novembra obvestili občino Celje, da želijo 27. novembra začeti graditi zaščitni betonski zid med mlinom in svojo trgovino, ki je zaprta zaradi nevarnosti porušitve. To bi občini dalo še nekaj časa, da preuči predloge stroke, kako mlin morda ohraniti. »Dela smo začeli, vendar smo po uradnem zagotovilu MO Celje, da bo začela rušiti najkasneje 1. decembra, gradnjo zaščitnega zidu opustili,« je pojasnila Cipotova. Mlina torej več ni, zgodba o izgubi prepoznavnega objekta arhitekturne dediščine pa se s tem še ni končana.

V Lidlu še ocenjujejo škodo zaradi začasnega zaprtja poslovalnice, župan Šrot pričakuje njihov odškodninski zahtevek, obenem pa je v sredo napovedal, da pripravljajo tožbo v upravnem postopku proti ministrstvu za kulturo zaradi plačila 1,7 milijona evrov izravnave. »Ministrstvo je za naslednjo evropsko finančno perspektivo pozabilo prijaviti projekte kulturne dediščine in vreča je prazna. Izrek ukrepa je do MO Celje krivičen,« pravi župan, ki je v isti sapi zagovornike ohranitve mlina označil za »facebook politike«.

Odločba dovolj za rušenje?

Nejasno ostaja tudi, ali je za rušenje zadostovala odločba gradbene inšpekcije. Načelnik Upravne enote Celje Damjan Vrečko pravi, da so jo dobili v vednost in da gradbeno dovoljenje za rušenje ni bilo potrebno. Na inšpekciji za okolje in naravo pravijo, da mora imeti izvajalec rušenja vsaj še odobren načrt gospodarjenja z gradbenimi odpadki, odgovora gradbene inšpekcije pa še nismo prejeli.