Rant ni dobil podpore komisije

Andrej Rant, kandidat predsednika države Janez Drnovška za guvernerja Banke Slovenije, na današnji seji mandatno-volilne komisije DZ pričakovano ni dobil zadostne podpore.

Objavljeno
28. februar 2007 16.59
Jožef Horvat (NSi)
Ljubljana - Kandidat za guvernerja Banke Slovenije Andrej Rant ni dobil zadostne podpore članov parlamentarne mandatno-volilne komisije, saj se je za njegovo imenovanje zavzelo devet poslancev, deset pa jih je glasovalo proti. Podporo so mu izrekli poslanci LDS, SD in DeSUS, medtem ko njegovemu imenovanju nasprotujejo v SDS, NSi, SLS in SNS. Dokončen razplet pa bo znan na plenarni seji DZ, kjer Rant za izvolitev potrebuje večino vseh poslanskih glasov.

Predsednik republike Janez Drnovšek je Ranta za novega guvernerja Banke Slovenije za šestletni mandat predlagal po neuspeli kandidaturi zdajšnjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija. Ta je podporo mandatno-volilne komisije DZ sicer dobil, a mu DZ vnovičnega mandata v začetku februarja ni potrdil.

Kot je članom mandatno-volilne komisije povedala Magdalena Tovornik iz urada predsednika države, ima Rant 33-letne izkušnje v Banki Slovenije. Pomembno je sodeloval pri pripravah Slovenije na uvedbo evra ter aktivno sodeluje v Evropski centralni banki (ECB). Je edini, ki je bil spremljevalec sedanjega guvernerja na sestankih ECB in ga lahko nadomešča v veljavnih postopkih, je dodala in člane pozvala, naj predlog predsednika države podprejo.

Rant bo počakal na odločitev DZ

Ran je po glasovanju dejal, da je odločanje na tej komisiji vmesna faza v postopku imenovanja guvernerja. "Dokončno odločitev sprejmejo poslanci na zasedanju DZ. Želim ugotoviti, kakšna bo," je povedal. V uradu predsednika države Janeza Drnovška današnjega izida glasovanja niso želeli komentirati. Povedali so le, da bo treba počakati na glasovanje v DZ.

Ekonomist Maks Tajnikar je menil, da bo moral sedaj predsednik države ravnati hladno in ponuditi tretjega. "Ivan Ribnikar, o katerem se zadnje čase veliko sliši, bi bil kar primeren za to mesto," je ocenil Tajnikar. Sicer pa po njegovem mnenju za današnjo Rantovo zavrnitev ni pravega razloga, saj večina članov te komisije "nič ne ve o Rantovem dosedanjem delu in o delu guvernerja na sploh, imajo pa seveda v našem političnem sistemu vso pravico do odklonilnega stališča".

Ekonomist Sašo Polanec je odločitev komisije ocenil za pričakovano. "Sedaj se začne nov krog pogajanj. Upam, da bo Drnovšek premogel toliko preudarnosti in se pred glasovanjem v parlamentu posvetoval s poslanskimi skupinami. Glede na strukturo pogajalskih moči, je to edina sprejemljiva opcija," je menil Polanec in dodal, da se morajo poslanci zavedati, da Drnovška ne morejo prisiliti v izbiro kandidata, ki ustreza samo njim.

Direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič pa je po današnji odločitvi mandatno-volilne komisije DZ dejal, da "nima nobenega komentarja".

Drnovšek naj bi ravnal neodgovorno

V NSi Ranta ne podpirajo, je povedal Jožef Horvat in spomnil, da se prvi razpis za njih še ni končal, saj se je nanj prijavil še en kandidat, ki ga je Drnovšek "zavrgel". Opozoril je, da bi moral Drnovšek poslanske skupine na pogovor povabiti, ko je imel "na mizi predloge kandidatov".

Na to je opozoril tudi Sašo Peče (SNS), ki je ocenil, da vrstni red predsednika države ni bil pravi. "Zakaj sploh razgovori pri njem, če ni možnosti govoriti o različnih kandidatih," se je vprašal.

Podobno vprašanje je izpostavil Josip Bajc (SLS): Ali predsednik države s takšnim ravnanjem ne diskreditira DZ in poslanske skupine, saj je naprej predlagal Ranta, nato pa povabil na pogovore tiste skupine, ki bi to želele. "Pred naslednjim predlogom sugeriram, naj se pred objavo imena kandidata posvetuje s poslanskimi skupinami in opravi nabor, potem pa naj predlaga kandidata," je dejal.

Bojan Rugelj (SDS) je podobno menil, da je od predsednika države neodgovorno, da v DZ pošilja predloge kandidatov, za katere ne ve, ali imajo podporo ali ne. "Ali jih s tem na nek način ne diskreditira," je dodal.

Ivan Jelen (DeSUS) je dejal, da jih je Rant na pogovorih prepričal in da "ima reference, ki govorijo v njegov prid". Treba je najti novega guvernerja, sicer bodo v Frankfurtu drugi odločali namesto nas, je opozoril.

Z njim je soglašal tudi Miran Potrč (SD), ki je spomnil, da so Ranta gostili na pogovorih, kjer se je izkazal za primernega kandidata.

Rudolf Moge (LDS) je ocenil, da se je že na prejšnji seji pokazalo, da argumenti ne štejejo. Po njegovem mnenju koalicija želi dobiti človeka po svoji meri, po drugi strani pa hoče obračunavati s predsednikom države. Cveta Zalokar Oražem (LDS) je dodala, da "gre za merjenje mišic, v smislu vzorca, da prostora za tistega, ki jasno ne pove, da podpira koalicijo, ni".

Po mnenju Milana M. Cvikla (LDS) bi Slovenija lahko danes naredila popravni izpit: kandidata bi podprli in s tem dobili guvernerja, ki je neodvisen, ter ohranili zaupanje v domači finančni sistem. "Če ne, je namen ta, da se po tem, ko se je prevzelo realni sektor - gospodarstvo, sedaj želi prevzeti še finančni sektor," je izpostavil.

Komisija tudi o novih svetnikih RTV

Člani komisije bodo poleg tega izmed 19 predlaganih kandidatov za člane programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) izbrali tri, ki jih bodo v imenovanje predlagali državnemu zboru. O vseh predlogih bo DZ dokončno odločil prihodnji teden na plenarni seji.

Potem ko so programski svet RTVS po zapletu zaradi nestrpnega govora v oddaji Piramida zapustili Spomenka Hribar, Tanja Lesničar Pučko in Vlado Miheljak, mora državni zbor imenovati nove svetnike. Mandatno-volilna komisija bo danes izmed skupaj 19 predlaganih kandidatov izbrala tri, ki jih bo poslankam in poslancem predlagala v imenovanje.

Več v današnjem tiskanem Delu