»Pri plačnih pogajanjih so vedno potegnili kratko«

Policijski sindikat Slovenije je napovedal stavko, s katero želijo vlado opozoriti na popolno odpravo plačnih nesorazmerij. Od notranje ministrice pa takojšen podpis pogodbe o zagotavljanju pogojev za sindikalno delo.

Objavljeno
04. november 2009 17.17
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana -- Policijski sindikat Slovenije (PSS) je za jutri med 13. in 15. uro napovedal stavko, s katero želijo vlado opozoriti na popolno odpravo plačnih nesorazmerij. Od notranje ministrice Katarine Kresal, ki stavko povsem razume in jo ocenjuje kot upravičeno, pa takojšen podpis pogodbe o zagotavljanju pogojev za sindikalno delo v ministrstvu za notranje zadeve in to na način in z isto vsebino, kot jo vsebuje pogodba o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in PSS. Na strani policistov je tudi Sindikat policistov Slovenije in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Notranja ministrica Katarina Kresal meni, da je današnja stavka policistov upravičena, saj so pri vseh plačnih pogajanjih vedno potegnili kratko. Kot je poudarila, imajo policisti do stavke pravico, pričakuje pa, da jo bodo izpeljali po zakonu. Policijsko delo je opisala kot zahtevno, težavno in odgovorno, kar pa njihova plača ne odtehta. Težav se na ministrstvu povsem zavedajo, zato želijo še v tem mandatu stanje izboljšati.

A ni mogla mimo trenutnega nezavidljivega gospodarskega položaja, ki je, kot pravi, eden izmed razlogov, da so postavljeni okviri drugačni, kot bi bili sicer. Trenutnega položaja se vsi zavedajo, tudi sindikati, to so dokazali s podpisom sporazuma, kar jim Kresalova šteje v dobro. Vendar ministrica zagotavlja, da bodo ob boljših časih vnovič sedli za skupno mizo in pogovore obnovili. "V tem duhu vidim tudi njihovo stavko, do katere imajo pravico in ki jo morajo izpeljati v jasnih zakonskih okvirih, da to ne vpliva na zakonitost njihovega dela," je izpostavila. Na vprašanje, o čem se je ministrstvo s sindikati pogovarjalo v zadnjih dneh, pa je Kresalova pojasnila, da to ni imelo povezave s stavko. Trenutno tečejo pogovori v zvezi z novo sistemizacijo del, ta je posledica racionalizacije, ki jo vodijo na ministrstvu in na policiji, pa tudi o ustanovitvi nacionalnega preiskovalnega urada, je še pojasnila ministrica, ki pričakuje, da se bodo s policisti glede tega uskladili.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela