Ravnanje funkcionarjev ni imelo resnejših posledic

Kosova komisija za preprečevanje korupcije je zaključila zadeve zoper tri funkcionarje, ki pri prijavi premoženjskega stanja niso posredovali vseh podatkov, saj niso našli razlogov za nadaljevanje postopkov.

Objavljeno
09. januar 2007 16.44
Drago Kos
Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije je v ponedeljek pristojnemu državnemu tožilstvu odstopila zadeve zoper tri funkcionarje, ki pri prijavi premoženjskega stanja niso posredovali vseh podatkov. Gre za nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja, prvega namestnika predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela ter nekdanjega župana občine Gornji Grad Antona Riflja. Komisija je v vseh treh primerih ugotovila, da ni šlo za vsebinske kršitve ter da ravnanje funkcionarjev ni imelo resnejših posledic.

V javnosti je najbolj odmeval primer nekdanjega poslanca in tržiškega župana Pavla Ruparja, ki komisiji ni pravočasno prijavil nakupa dveh stanovanj, s čimer so izpolnjeni objektivni znaki za kaznivo dejanje overitve lažne vsebine po 258. členu kazenskega zakonika. A s primerjavo premoženjskega stanja Ruparja in tudi njegovih družinskih članov komisija ni našla razloga, da bi nekdanji poslanec želel prikriti znatne spremembe premoženjskega stanja brez upravičenih razlogov.

Tomaž Vesel komisiji ni prijavil dejavnosti, ki jo poleg svoje funkcije opravlja. Komisija pa je ugotovila, da je dejavnost prijavil Davčni upravi RS ter da ne gre za dejavnost, ki bi bila prepovedana z zakonom o preprečevanju korupcije.

Nekdanji župan občine Gornji Grad pa ni prijavil svojega sina, ki je bil lastnik enega izmed podjetij. Komisija je preverila poslovanje tega podjetja in ugotovila, da ni sodelovalo z občino Gornji Grad.

Komisija za preprečevanje korupcije ni pristojna, da bi ugotavljala znake kaznivega dejanja, zato je zadeve odstopila tožilstvom v Kranju, Ljubljani in Celju. Je pa danes sprejela sklep, da so vse tri zadeve, kar se tiče komisije, zaključene, saj niso našli razlogov za nadaljevanje postopkov, je še pojasnil predsednik komisije Drago Kos.