Ravnatelje je najbolj zanimalo zasebno šolstvo

Največji del razprave v okviru drugega kroga usklajevanj glede sprememb v osnovnem in srednjem šolstvu so na prvem sestanku ravnatelji namenili zasebnem šolstvu.

Objavljeno
03. april 2007 00.14
Minister zver na srečanju z ravnatelji
Ljubljana – Največji del razprave v okviru drugega kroga usklajevanj glede sprememb v osnovnem in srednjem šolstvu so na današnjem prvem sestanku ravnatelji namenili zasebnem šolstvu. Kot je po sestanku povedal minister za šolstvo Milan Zver, so se pogovarjali predvsem o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) in nekoliko manj o spremembah zakona o osnovni šoli.

Predsednica društva ravnateljev Nives Počkar je dejala, da jih je zanimal razvoj zasebnega šolstva v poklicnem in strokovnem izobraževanju: »Vendar je minister nekoliko zmanjšal našo zaskrbljenost, da bi škodo imele javne šole, saj je napovedal, da bodo sredstva zanje dodeljevali tudi iz evropskih skladov.« Ta denar bo šel za razvoj novih programov in izobraževanje učiteljev, ne pa za samo vzdrževanje, saj sistem ni v krizi in se bo tako ščitilo javno mrežo, jo je dopolnil minister.

Predsednik Zveze srednjih šol in dijaških domov Franc Erjavec je še povedal, da imajo nekatere zasebne šole konkurenčno prednost, saj zaposlujejo pogodbene delavce in izrazil skrb za javne šole deficitarnih področij, kjer že zdaj ni dovolj dijakov, število pa se še zmanjšuje. »Tveganje je, da bodo škodo imeli predvsem javni zavodi, a minister trdi, da se to ne bo zgodilo,« je še pripomnil Erjavec.

Kot je znano, pri noveli ZOFVI ministrstvo želi spodbuditi možnost nastajanja zasebnih programov poklicnega in strokovnega izobraževanja ter poenotiti višino financiranja zasebnih šol na 100 odstotkov. V torek se bo minister sestal s predstavniki sindikatov. Danes se je sindikat vzgoje in izobraževanja že odzval s sporočilom za javnost. Kot trdijo, ne drži ministrova izjava, da so teze za razpravo pripravljene tudi na podlagi njihovih idej in pripomb: »Iz gradiva namreč ni mogoče prepoznati nobenega od stališč, ki jih je SVIZ o napovedanih spremembah javno zagovarjal.«

Iz torkovega tiskanega Dela!