Ravnateljica in direktorica se ne čutita odgovorni

Ravnateljica vrtca Anice Černejeve Ana Potočnik in direktorica gradbene družbe Suzana Fajmut Štrucl zanikata odgovornost za mivko z nedovoljeno stopnjo vsebnosti svinca v otroških peskovnikih.

Objavljeno
10. marec 2007 07.00
Mežica – Ravnateljica vrtca Anice Černejeve iz Celja Ana Potočnik in direktorica družbe Gradbeni materiali rudnika svinca in cinka Mežica v zapiranju Suzana Fajmut Štrucl zanikata odgovornost za to, da se je v štirih peskovnikih omenjenega vrtca znašla mivka z nekajkrat višjo vsebnostjo svinca in kadmija od dovoljene oziroma celo kritične meje.

Medtem ko ravnateljica trdi, da jim ni nihče povedal, da mivka vsebuje težke kovine, čeprav so v družbi vedeli, da jo naročajo za peskovnik, direktorica koroške družbe pravi, da mivke niso kupovali neposredno pri njih, ampak po posredniku. Analiza mivke, ki jo je opravil Zavod za zdravstveno varstvo Celje, je pokazala, da je bila vsebnost svinca v peskovniku v Kajuhovi ulici štirikrat višja od kritične meje (530 miligramov na kilogram), kadmija pa celo šestkrat. Mesec dni po tem šokantnem razkritju še vedno ni jasno, kdo je odgovoren za ogrožanje zdravja otrok.

Ravnateljica vrtca Anice Černejeve iz Celja Ana Potočnik je včeraj povedala, da so zadnja leta mivko za peskovnike kupovali najprej po podjetju Remont, potem po podjetju Ekos, lani pa prvič neposredno od podjetja RSC-Gradbeni materiali iz Mežice. »V mežiškem podjetju so natančno vedeli, da mivko naročamo za peskovnike vrtcev, saj so nam jo z velikim tovornjakom tudi pripeljali v Celje. Niti malo nam nihče od predstavnikov podjetja ni omenil, da je njihova mivka onesnažena s težkimi kovinami in zato ni primerna za peskovnike,« je dejala ravnateljica.

Suzana Fajmut Štrucl je trditev ravnateljice, da so jim sami pripeljali mivko, označila za netočno, saj, kot je dejala, v podjetju nimajo svojega prevoza, z izdelki pa oskrbujejo le mrežo trgovin, specializiranih za gradbeništvo. »Mivko iz Žerjava, tam družba proizvaja kamene agregate za uporabo v gradbeništvu, je vrtec najbrž moral kupiti nekje na trgu. Preverila sem naročila in ugotovila, da vrtec ni bil nikoli neposredni kupec naših izdelkov, čeprav so se zanje menda enkrat zanimali.« Imena podjetja, ki je posredovalo v poslu s celjskim vrtcem, Suzana Fajmut Štrucl ni hotela razkriti, saj je to po njenem mnenju vseeno.

Več o sporni mivki v otroških peskovnikih v vrtcu Anice Černejeve si preberite v sobotnem tiskanem Delu